SIDEBAR

Cassiopeia

dec 04 2016

Cassiopeia is een sterrenbeeld dat je in België en Nederland het hele jaar kan zien. Nu het vroeg donker is en het bovendien heel helder is, zie je Cassiopeia ’s avonds duidelijk staat. Ook andere sterrenbeelden zijn goed zichtbaar.

sterrenbeeld-cassiopeia

Deze week stond bij mij helemaal in het thema van sterren en ruimte. Buiten fotograferen moet ik ook nog echt werken… Men vraagt dat wel eens tijdens workshops. Vooral wanneer de vraag komt hoe ik zoveel geduld heb en moeilijke dingen eenvoudig kan uitleggen, ligt het antwoord voor de hand. Ik geef les in het buitengewoon lager onderwijs, en de voorbije weken leerden de kinderen alles over de ruimte en sterren. Ik bracht met hen een bezoek aan volkssterrenwacht Urania. Het is zeker een aanrader om daar zelf eens langs te gaan. Ze hebben allerlei programma’s voor kinderen en volwassenen: urania.be Foto’s van het bezoek kan je hier zien: giblo.be Zo, dan weet je waar ik nog mee bezig ben!

Buiten Cassiopeia kan je uiteraard veel sterrenbeelden fotograferen. Om sterrenbeelden goed op foto te krijgen, kan je de ISO-waarde best vrij laag houden. Zo heb je geen last van lichtpollutie, en komen de zwakkere sterren niet mee in beeld. Het sterrenbeeld valt daardoor sterker op. Je hoeft hiervoor niet sterk in te zoomen. Ik gebruikte hier een 70-200mm lens. Voor het sterrenbeeld Grote Beer te fotograferen, heb je al genoeg aan 70mm (op fullframe). Hierbij plaatste ik niets in de voorgrond, waardoor ik geen moeilijkheden kreeg met de witbalans. Bij de foto hier verder heb je een heel ander licht op de kerktoren (oranje straatverlichting) dan de tint in de lucht (koelblauw). Dat zijn situaties waarin het moeilijker wordt om de witbalans in te stellen. Wil je dus sterrenbeelden fotograferen, dan is het een ideale start om recht naar de lucht te richten, zonder zorgen over de nabewerking.

’s Avonds zie je de maan ook heel duidelijk staan. En vlak na zonsondergang zie je de planeet Venus ook bijzonder goed in het zuidwesten. Vanaf 5 december kan je in die richting ook Mercurius zien, die dan laag boven de horizon staat.

Gisteren stonden de maan en Venus zo goed als op een verticale lijn. Vanuit de achtertuin maakte ik deze foto, met de bekende ‘Tornadotoren’ van Oostmalle erbij.

sterren-nacht-maan-venus

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.