SIDEBAR

De grote oversteek met Landschap vzw

1 comment
mei 08 2017

Het is weer tijd voor de grote oversteek, een wandeltocht door de Hoge Venen georganiseerd door Landschap vzw. Na mijn deelname vorig jaar heb ik geen seconde getwijfeld om dit jaar opnieuw deel te nemen. Ik ontdekte nieuwe stukken van de venen die ik nog niet kende. De wandeling werd samengesteld door Jan Loos, en hij kent de venen behoorlijk goed! Bij de start ’s ochtends stelde hij ons al gerust dat het heel normaal is dat het niet zo’n mooi weer was. Het was erg mistig, en het regende zelfs in de vroege ochtend. Het weer dat bij de venen past.

De omgeving straalde de sfeer uit die ze hoorde uit te stralen: mysterieus. Wat een prachtig decor was het om een tocht van 28 km te starten. Na precies 100m te stappen zaten we al middenin de adembenemend mooie landschappen.

Als fotograaf wordt een wandeling van 28 km zo al snel een serieuze opgave. Niet zozeer omwille van de afstand. Wel door de landschappen die zo aantrekkelijk zijn om na een aantal stappen opnieuw en opnieuw te stoppen om deze vast te leggen. Bovendien heb ik voor zo’n zware wandeling maar één camera bij met een vaste lens. Veel mogelijkheden heb ik niet, maar dat maakt het precies uitdagend en leuk.

Het weer op de venen is onvoorspelbaar. Op dit hoogste punt van België is werkelijk alles mogelijk, en kan het snel omslaan. Toch zat de weersvoorspelling juist. De regen was enkel voor tijdens de busrit. Daarna volgde mist, bewolking en af en toe een opklaring. Het ideale weer om te wandelen, want met al die kilometers in de benen krijg je het snel warm genoeg.

Tijdens deze tocht zie je behoorlijk wat bomen. Ik vind het een moeilijk onderwerp om in beeld te brengen. Het zijn vaak zoveel verticale lijnen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch viel deze compositie me onmiddellijk op. Een afwisseling van bomen die mooi tegenover mekaar geplaatst staan, op een lichte helling. Daarbij wat frisgroen beukenblad en wat dieper groen mos aan de voet van de bomen.

De wandeling is afwisselend. Open landschappen, bos, veen en vergezichten zoals het deze. Je kan je bijna niet voorstellen dat je dit allemaal in België kan zien. Nog niet ingeschreven? Twijfel niet, en neem zeker deel aan de wandeling!

Via deze link kan je doorklikken naar de pagina van Landschap vzw.

  1. Jan Loos 

    Kijk, dat is nu leuk! Een promo’filmpje’ voor de tweede wandelzondag van De Grote Oversteek door een deelnemer van de eerste wandelzondag. Bedankt Danny Laps! We hadden vooraf opgeroepen om beelden te maken van al die onbekende delen van de Hoge Venen waar de wandeling je doorheen voert. Hoe doe je het toch om zelfs stappend aan 4 km per uur nog zulke mooie beelden te maken? Voor de liefhebbers: inschrijven kan nog steeds: http://landschapvzw.be/activiteiten/de-grote-oversteek-van-de-hoge-venen-1

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.