SIDEBAR

De hamamelis en het reflectiescherm

0 comments
jan 29 2016

In mijn vorige blog kon je al lezen over het fotograferen van de hamamelis of toverhazelaar. Vanavond stond er mooi licht om nog wat meer hamamelisbloemen in beeld te brengen. Eerst was het rechtstreekse licht te fel, en fotografeerde ik nog wat bloemen in de schaduw. Deze vielen vrij donker uit, vooral aan de onderkant. Door er een reflectiescherm vlak onder te houden, heb ik ze wat bijgelicht.

Op beide foto’s kan je vooral aan de onderkant van het takje van de boom duidelijk het verschil zijn. Kijk daarna eens naar de bloemen. Dan zal je het verschil ongetwijfeld ook opmerken!

Veel fotografen denken dat je met een reflectiescherm het invallend zonlicht naar een andere richting moet reflecteren. Dat is inderdaad een functie. Zelfs wanneer er geen rechtstreeks zonlicht is, kan je een reflectiescherm bij een onderwerp houden. Ik hield het hier recht onder de bloemen. Dat werkt ook, en subtiel. De lucht bevat tenslotte ook licht, en dat wordt dan zachtjes gereflecteerd. De eerste foto is met reflectiescherm, de tweede zonder. Zo zie je het verschil. En hoe je als fotograaf het verschil kan maken…

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.