SIDEBAR

Hamamelis of toverhazelaar

jan 26 2016

In de winter staan er niet veel planten in bloei. Een die het wel doet, en dan nog indrukwekkend mooi, is de hamamelis of toverhazelaar. In het Engels ‘witch hazel’ genoemd, waarbij weer naar de tovenaars en heksen wordt verwezen. Vroeger geloofde men dat er een bovennatuurlijke kracht voor moest zorgen om deze plant in de winter te laten bloeien. Of het nu vriest of niet: het is nu een topmoment voor de toverhazelaar.

De toverhazelaar die als eerste hier staat afgebeeld, is wel een heel bijzondere: de Hamamelis x intermedia ‘Harry’. In het arboretum van Kalmthout verrichte Jelena De Belder met haar familie indertijd baanbrekend werk wat betreft het kruisen en selecteren van hamamelis. Zij gaf haar kennis door aan Harry Van Trier, een gerenommeerd botanicus die het botanisch Wikipedia en Google op twee benen wordt genoemd. Na ziekte is hij vorig jaar jammer genoeg overleden.

Harry Van Trier beschikte over een prachtige hamameliscollectie die nu in de goeie handen van de familie Oprins is, en op termijn voor het publiek wordt opengesteld. De foto’s die je hier ziet zijn van deze collectie gemaakt.

Tips om hamamelis te fotograferen

Het leuke aan hamamelis is dat de takken geen bladeren meer dragen (op enkele uitzonderingen). De bloemen kan je dus mooi los van hun omgeving fotograferen. Neem de tijd om de mooiste exemplaren eruit te zoeken. De ideale lichtomstandigheden heb je wanneer het wat bewolkt is. Dat is misschien het makkelijke deel: de hamamelis is een dankbare plant om te fotograferen.

De fijne, spinachtige blaadjes van de hamamelis vormen geen sinecure voor de macrofotograaf. Bij een beetje wind zit er al beweging in. Probeer dus om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Dit kan je door een hoge(re) ISO waarde in te stellen dan je normaal zou doen bij macrofotografie. Ik gebruikte hier ISO640. Omdat er veel wind stond, en omdat ik weet dat mijn toestel dat aan kan. Ik zal niet moeten inboeten op beeldkwaliteit. Daarnaast kan je zoveel mogelijk licht doorlaten door een compromis te sluiten bij het kiezen van je diagrafma opening. Zet deze opening zo groot mogelijk (klein getal). Zo bereik je al snel enkele stops lichtwinst, wat het verschil kan maken tussen een scherpte en onscherpe foto.

Heb je een compactcamera? Maak hier zeker gebruik van! Hiermee heb je mee scherptediepte dan een macrolens. Je kan een groepje bloemen mooi scherp fotograferen. Wanneer de lucht wat blauw ziet, kan je de camera recht omhoog richten. Je krijgt een mooi contrast tussen de gele/oranje/rode bloemen en de blauwe lucht. Als er enkele kale bomen in de omgeving staan, zet deze dan mee in beeld. Dat mag buiten het scherptebereik liggen, als het maar herkenbaar is. Ze typeren het seizoen en de hamamelis!

  1. Pingback: Fotografie Danny Laps » De hamamelis en het reflectiescherm

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.