SIDEBAR

HDR Lightroom Landschap

apr 30 2015
Post's featued image.

Lightroom heeft een nieuwe versie uit, Lightroom 6 / CC. Een van de nieuwe functies is HDR fotografie. Je hebt geen aparte software meer nodig om een HDR foto te maken. Lightroom maakt voor jouw een RAW bestand aan op basis van verschillende belichtingen. Het ontwikkelen kan automatisch, of je doet het zelf zoals je steeds gewend was met Lightroom. Tot op 21 april (release Lightroom 6) was ik geen voorstander van HDR fotografie. Nu wel!

Voor deze foto maakte ik 7 verschillende belichtingen: 1 foto automatisch belicht, 3 foto’s onderbelicht, 3 foto’s overbelicht. Telkens met een verschil van 1 stop.

Wanneer ik ’s ochtends landschappen fotografeer, gebruik ik een grijsverloopfilter. Overdag heeft dat vaak niet zo’n natuurlijk effect, en zou het op deze foto de wolken doen vergrijzen. Daarom werkte ik hier met HDR, wat staat voor High Dynamic Range, of Hoog Dynamisch Bereik. Een fototoestel kan slechts een beperkt aantal lichtverschillen aan. Zoals de donkere voorgrond, de lucht, en de berkenstam. Met HDR krijg je deze belichtingen wel ‘geëgaliseerd’.

HDR in Lightroom, absoluut het proberen waard. Ik ga het zeker meer doen!

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.