SIDEBAR

Kanaaljuffer en weinig libellen?

jul 09 2017

Daarstraks kreeg ik van iemand een berichtje of er op dit moment nog libellen zitten. Ze was in een heidegebied gaan kijken, en er was amper iets te zien. Het is een vraag die ik de laatste weken al een aantal keer kreeg. Dus Suzy, je bent niet de enige die niks heeft gevonden.  Misschien een item om toch even op in te gaan.

Het is al aanhoudend droog, met hier en daar een verwaarloosbare regenbui. Met droog bedoel ik dat sommige vennen (zo goed als) droog staan. In de typische heidegebieden stel ik heel lage aantallen libellen vast. Uiteraard heeft dit een sterk verband met de droogte, omdat voor quasi alle soorten water van levensbelang is voor de voortplanting. Een andere factor is voeding. Muggen zijn een makkelijke prooi voor libellen, en vind je ook in vochtige gebieden terug. Hoewel ze ook nog wel wat ander lekkers lusten hoor.

Als je dus op zoek gaat naar de oorzaak waarom er in bepaalde gebieden weinig libellen zitten, dan passen de puzzelstukjes natuurlijk in mekaar. Ga je libellen zoeken, wees dan bewust van waar je dat doet en wat je kan verwachten.

In vergelijking met andere jaren is er dus een opmerkelijk verschil, en denken sommigen dat het aan henzelf ligt: niet goed gezocht, erover gekeken, verkeerde moment, … Toch zijn het de omstandigheden.

Stromende beken, rivieren, kanalen e.d. zijn een ander biotoop dan vennen. Hierin zijn wel meer soorten terug te vinden, zoals deze kanaaljuffer. Ik was op zoek naar wat nieuwe soorten om te fotograferen, en door ook eens ergens anders te gaan zoeken dan mijn vaste (heide)gebieden leverde dit toch een mooie oogst op. Hoewel het me toch nog een week de tijd kostte om ze ook ’s morgens vroeg te kunnen vinden, maar vandaag is dat wel gelukt. Olé!

De kanaaljuffers hebben hun piek in juli, en dat was deze week duidelijk te zien. Tijdens mijn verkenningen zag ik ook prachtige taferelen die nooit op foto vast te leggen zijn. Een vrouwtje kanaaljuffer lag aan het wateroppervlak, vrij duidelijk als drenkeling. Er kwamen verschillende mannetjes aangevlogen, die haar uiteindelijk nog hebben gered. Dit tafereel zag ik een paar keer. Nu ja, misschien moet ik ook de minder romatische kant vertellen: de mannetjes ‘pakken’ haar letterlijk… Het draait allemaal om voortplanting bij hen natuurlijk. Maar door haar – op – te pakken, was de dame wel gered. Een beetje zon erop waardoor de vleugels niet meer tegen mekaar plakten, en ze kon terug vrij rondvliegen.

Hoewel meestal de mannetjes er het mooist uitzien, spant hier het vrouwtje kanaaljuffer toch wel de kroon. Ze heeft een mooie felgroene tint, dat haar ook direct doet opvallen boven het water.

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.