SIDEBAR

Lightroom Boundary Warp voor panorama’s

mrt 15 2016
Post's featued image.

Lightroom CC ondergaat regelmatig updates. Vaak voor camera-ondersteuning, maar soms ook om een nieuwe functie toe te voegen. Een van de vernieuwingen in Lightroom CC 2015.4 / 6.4 is het ‘automatisch uitsnijden’ van panoramafoto’s.

Ik neem er als voorbeeldfoto een panorama van een bibliotheek bij, omdat de boeken een goeie referentie vormen. Eerst moet je de foto’s samenvoegen tot een panorama. Dat gaat handig vanuit de rasterweergave: Foto samenvoegen > Panorama.

Foto's samenvoegen tot panorama

Vervolgens opent een venster met de voorvertoning van de panoramafoto. Door het bewegen / draaien met de camera ontstaat er wat verbuiging die zich uit in witte ruimte rondom de foto. Door het samenstellen van het panorama, zie je dat er witte ruimte rondom de foto ontstaat. Tot hiertoe werd hiervoor een uitsnede toegepast op het deel van de foto dat binnen de witruimte past. Hierdoor sneed je de witruimte weg, maar tegelijk ook een stuk van de foto.

Lightroom voorvertoning panorama

In het menu aan de rechterkant zie je de optie ‘Automatisch uitsnijden’. Vink deze aan, en de witte ruimte zal worden weggewerkt, mét een stuk van de foto.

LightroomCC-panorama-automatisch-uitsnijden

Met de schuifregelaar ‘grens verdraaien’ kan je wat meer trekken aan de pixels. Op de afbeelding hierboven zie je dat de foto netjes recht loopt. Je merkt dat aan de boeken en het hek op de verdiepingen langs beide zijkanten. Door te verdraaien kan je proberen toch iets meer van de verloren ruimte in je beeld te zetten. Dat is precies wat ‘Boundary warp’ of ‘Grens verdraaien’ doet: de buitenranden van de foto worden over de witte ruimte ‘uitgesmeerd’, zodat ze deze vullen. Er gaat minder van de foto verloren.

Lightroom panorama grens verdraaien

Klik dan op ‘samenvoegen’, en werk de foto in de ontwikkelmodule af.

Lightroom-panorama-bibliotheek

  1. Nathalie 

    Net nog bezig geweest met pano’s afgelopen weekend en ergerde me aan het wegsnijden van een deel van het beeld.
    Zal dringend een update moeten laten lopen op LR en m’n foto’s herdoen 🙂
    Bedankt voor de tip. Ik wist het nog niet 🙂

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.