Nevel verwijderen is werkelijk fantastisch! Dat vind ik toch… en ik hoop jou er in deze video’s ook van te overtuigen.

Ik begin waar ik moet beginnen: Lightroom is uiteraard Amerikaans. Vanuit het Engels heeft men ‘Dehaze’ vertaald naar ‘Nevel verwijderen’. Dit is fout! Dit effect/filter heeft als bedoeling nevel te verminderen, en andere elementen in je foto te versterken (tja, misschien is die naam ook wel te lang…). Bovendien kan het ook nevel toevoegen. Dit laatste vind ik maar niks, het verknoeit je foto’s.

Het effect nevel verwijderen heeft in mijn ogen diverse toepassingen:

 • Nevel reduceren of toevoegen in foto’s.
 • Lucht meer benadrukken.
 • Optische effecten versterken.

Deze mogelijkheid is beschikbaar vanaf Lightroom 2015, en enkel voor Creative Cloud gebruikers. Toch heb ik een achterpoortje gevonden voor de Lightroom 6 gebruikers: je kan het toepassen via presets. Deze heb ik voor jou aangemaakt, en kan je op deze pagina downloaden.

Creative Cloud gebruikers vinden nevel verwijderen terug in de module ontwikkelen, in het rechter zijpaneel, onder het deelvenster effecten. Lightroom 6 gebruikers moeten de presets gebruiken. Ik ben Creative Cloud gebruiker, en ik gebruik zelfs de presets. Voel je dus zeker niet benadeeld!

In bovenstaande video leg ik je uit hoe je met het effect nevel verwijderen in een foto nevel kan reduceren. Gebruik de presets ‘nevel verwijderen’ om als het ware door de mist te kunnen kijken. Het is echt fantastisch hoe Lightroom dit kan! Klik de presets aan, en kijk welke preset het beste effect heeft. Je kan in de navigator een voorvertoning zien van dat effect. Is dat effect niet goed, wissel dan gewoon van preset. En is geen enkel effect goed, klik dan op de preset NEVEL RESET en deze waarde wordt terug ingesteld naar origineel = waarde nul.

In bovenstaande video leg ik je uit hoe je met het effect nevel verwijderen lucht kan versterken. Een vergelijking met een polarisatiefilter gaat absoluut niet op, maar toch bereik je op een heel andere manier een gelijkaardig effect. Ik had vaak problemen met digitaal uit de lucht te halen wat ik in werkelijkheid zag. Geen enkele Lightroom functie slaagde daarin. Nevel verwijderen doet dat fantastisch. Door de hoeveelheid nevel verwijderen te verhogen (+ waarde), wordt lucht meer benadrukt. Absoluut interessant om te gebruiken in al je landschapsfoto’s!

In bovenstaande video leg ik je uit hoe je met het effect nevel verwijderen optische effecten beter tot hun recht laat komen. Door de waarde te verhogen (+ waarde), kan je o.a. een regenboog extra benadrukken in je beeld. Op andere manieren is een regenboog niet zo makkelijk te benadrukken met Lightroom. Het is me zelfs nog nooit gelukt hem zo goed uit een foto te laten springen, dan sinds het effect nevel verwijderen beschikbaar is!

In bovenstaande video maak ik de vergelijking tussen het effect nevel verwijderen met Lightroom, en het gebruik van een polarisatiefilter in het veld.

Presets importeren:

 1. Ga naar de module ontwikkelen.
 2. Open in het linker zijpaneel het venster ‘voorinstellingen’.
 3. Maak een nieuwe map aan ‘nevel verwijderen’ of gebruik de map ‘gebruikersvoorinstellingen’.
 4. Klik er 1x met de rechtermuisknop op.
 5. Kies voor ‘importeren…’
 6. Ga naar de map met je presets (deze zit bij downloads. Opgelet, het is een zip bestand. Op Mac wordt dit automatisch uitgepakt, in Windows moet je dit zelf nog doen met bv. winzip).
 7. Selecteer alle presets.
 8. Bevestig om ze te importeren.
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.