Licht

Als fotograaf moet je het licht wel hebben gezien. Het zo belangrijk om een goede foto te maken, ongeacht het soort fotografie waaraan je doet.

Bij landschapsfotografie is het licht belangrijk om de juiste sfeer in de foto te krijgen. Bij macrofotografie is het dan weer van belang om je onderwerp mooi uit te lichten.

Het licht tijdens de namiddag

De workshop vindt plaats tijdens de namiddag en bij valavond. Iets na de middag culmineert de zon, en dan heb je het felste licht. Je voelt dat ook door de warmte van het duinzand, en de zon die op je lichaam schijnt. Aangename omstandigheden om in te fotograferen bij wat zonneschijn!

Op dit moment van de dag geeft de zon fel licht. Dit is een probleem voor fotografen, omdat het licht zo hard is: het contrast tussen licht en schaduw is nu het grootst.

Bij strand & duin kan je dit probleem minimaliseren. Alles wat in je beeld staat, is vrij helder. Het duinzand, het gras, het water van de zee… Dit betekent dat je een heldere foto gaat krijgen, maar dat het contrast helemaal niet zo groot zal zijn. Het is een kwestie van juist te belichten, en het hardere licht correct te gebruiken. Fotografeer bijvoorbeeld eens recht naar de zon toe, met een diafragma van 8. Je gaat merken dat dit een mooi effect zal geven.

De lucht is meestal blauw gekleurd bij een heldere hemel, of melkwit wanneer de wolken een diffusiescherm vormen tussen je onderwerp en de zon. Ook op deze omstandigheden moet je inspelen. Afhankelijk van wat de wolken te bieden hebben, breng je meer of minder lucht in beeld.

Avondlicht

Naarmate de workshop vordert, evolueert ook het licht. Dat zal je duidelijk merken wanneer je nadien in je foto’s bladert op chronologische volgorde.

Er zijn verschillende fasen in het licht te onderscheiden, en daarover wil ik je graag wat meer vertellen: het gouden en het blauwe uur. Dit zijn de momenten waarop het licht zacht is, en de lucht is verzadigd van oranje, rode en blauwe tinten.

Lees daarom alles over: het gouden uur en het blauwe uur.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.