In het voorjaar van 2017 ben ik verhuisd naar Ekeren. Dat is altijd een aanpassing, zeker wanneer je favoriete natuurgebieden zich niet meer vlakbij bevinden. Dan is het tijd om nieuwe dingen te ontdekken. Al enkele jaren ben ik op zoek naar de bruine korenbout. Ik zag hem al regelmatig rondvliegen op het heetst van de dag, maar hem fotograferen was me eerder nooit gelukt. Op enkele kilometers van mijn nieuwe woning ligt het natuurgebied De Bospolder, in beheer van Natuurpunt. In dit gebied zit een mooie populatie bruine korenbout. Ik leg je hier uit hoe ik het gebied verken om uiteindelijk tot de foto te komen.

Moest je je afvragen waarom ik specifiek naar deze soort op zoek ben? Ik heb al heel wat libellenervaring en algemene soorten zoals viervlek, smaragd, heidelibellen, … heb ik allemaal al gefotografeerd. De bruine korenbout is een soort die niet zo algemeen is in De Kempen, en die ik dus niet dagelijks zie. In mijn nieuwe omgeving is ze wel algemener, maar ik wil ze graag fotograferen gewoon omdat ze zo mooi is. Zeker de exemplaren met donkere vleugelpunten.

Voorstudie is heel belangrijk. Ik heb een aantal libellengidsen in mijn bezit, waarin ik dan lees waar ze voorkomen en hoe ze te herkennen zijn. De bruine korenbout kan worden verward met de gewone oeverlibel, en eventueel ook met platbuik als je deze nog niet in het echt hebt gezien. Ik toon je hieronder de fragmenten uit mijn gidsen.

Bronnen:
– Libellen van Europa door Klaas-Douwe B Dijkstra, Tirion Natuur (Aanrader! Duidelijke foto’s en prachtige tekeningen!)
– Veldgids libellen door Frank Bos en Marcel Wasscher, KNNV uitgeverij (Verouderd, minder gedetailleerde beschrijvingen. Voornamelijk foto’s.)

Bron: Libellen van Europa, Tirion Natuur
Bron: Veldgids libellen, KNNV Uitgeverij

Wat dan heel belangrijk is om te weten te komen is: waar vind ik die libellen? Via internet kan je allerlei informatie opzoeken. Een belangrijke bron daarvoor is de website waarnemingen.be of voor Nederland waarneming.nl Opgelet! Deze websites zijn niet de perfecte referentie, maar wel een waardevolle informatiebron. Ik heb al libellen gezien die niet in deze databank stonden in die periode van het jaar, maar er duidelijk wel waren. Toch is het een goede bron om zowel de periode als de locatie na te gaan. Zeer zeldzame of bedreigde soorten zijn hierop vervaagd. Dit betekent dat men wel de waarnemingsdatum en provincie vermeldt, maar verder geen details.

Op bovenstaande kaart zie je de aanduiding van de locatie. Het pinnetje staat bij het kanaal. Langs deze kant van het kanaal zijn de libellen het best te zien.

Op onderstaande kaart zie je waar je best parkeert, en dit is direct bij de ingang. Je GPS stel je in op ‘Nieuwelandenweg, Antwerpen’. Op Google Maps zie je dat er een parkeerstrook is langs de hele weg. De ingang is in de bocht van de Nieuwelandenweg. Je gaat langs het pad, gaat 50m verder linksaf en kort daarna nog eens linksaf. Dan zit je bij het kanaal.

De juiste ingang vinden van een natuurgebied, de doelsoort aantreffen en dan nog eens fotograferen is niet zo vanzelfsprekend. Kijk in deze video mee dat het mij ook wat moeite kostte. Het was de eerste keer dat ik deze plek verkende, helemaal nieuw voor mij. Toch met succes, dankzij de goede voorbereiding!

De volgende ochtend ging ik terug naar dezelfde plek waar ik op verkenning ging. En het was prijs!

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.