SIDEBAR

Metamorfose!

mei 11 2016

Voor mij is de lente pas echt begonnen wanneer de libellen terug beginnen uitsluipen. En het is nu weer zo ver. Iedere natuurfotograaf droomt er wel van om dit proces in beeld te brengen. Ik heb dat al meermaals gedaan, en zocht een ander perspectief.

De larven van libellen kruipen via de oeverbegroeiing uit het water naar boven. Meestal is dat ’s ochtends of ’s avonds, maar het kan evengoed overdag. Je moet er oog voor hebben om deze larven te kunnen vinden. Ze zijn ongeveer een tot twee cm groot, en hebben een donkerbruine kleur. Zeker wanneer ze uit het water komen, is de tint nog donkerder dan de larven die je meestal op foto ziet.

Met zes pootjes vastgeklampt aan een takje of rietstengel, maakt deze larve zich klaar voor een van de meest wonderbaarlijke verschijnselen in de natuur: de metamorfose. De libel die in het larvenhuidje zit, begint in dit huidje te wringen tot de rug ervan openbreekt: het begin van een proces dat een paar uur kan duren.

Zoekend naar larven, zal je er meestal een vinden waarbij het proces al is gestart, en de libel al uit het larvenhuidje is gekomen. Een van de belangrijkste foto’s voor je hele reeks heb je dan jammer genoeg gemist. Daarom moet je goed zoeken naar de larven die het hele proces nog moeten doorlopen. Kijk daarom zo laag mogelijk boven het water: als een larve omhoog kruipt, begint ze beneden. Dat is bijzonder logisch, maar velen gaan hieraan voorbij. Laat ze rustig tot op haar plek kruipen, stel intussen je camera op, en fotografeer de prachtige metamorfose. Je zal hier enkele uren tijd voor moeten voorzien! Het uitsluipen uit de larve gaat vlot, maar eens de libel haar vleugels begint oppompen, kan het behoorlijk traag gaan. Bovendien krijg je in die fase steeds meer last van de wind, tenzij het windstil is.

Dit moet je absoluut eens proberen als fotograaf, en zelfs als natuurliefhebber is het meer dan de moeite waard dit proces te aanschouwen. Ik hoop dat je met deze tips jouw kansen kan vergroten!

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.