SIDEBAR

Video: Chinees nieuwjaar + Lightroom tips voor video’s

feb 22 2016

Chinees nieuwjaar is een echte belevenis, en de uitgelezen kans om een andere cultuur te fotograferen. Maar je moet het zeker eens horen knallen daar… Met een foto kan je dat niet overbrengen, dus ik heb hier ook gefilmd. Een functie die ik eigenlijk te weinig gebruik op mijn camera. Omdat ik weet dat het achteraf veel werk is om te monteren.

Bij het filmen ben ik al uiterst zuinig met mijn opnametijd. Dat maakt het monteren achteraf wat makkelijker. Het selecteren en knippen van de beelden deed ik met Lightroom. De montage zelf maakte ik met Imovie, een makkelijk programma hiervoor van Apple. Ik licht hier enkele functies van Lightroom toe over videobestanden beheren en bewerken.

Video’s archiveren en filteren

Video in de rasterweergave van Lightroom

Lightroom bewaart je foto’s en video’s samen in de rasterweergave. Ze zitten dus door mekaar. Er is geen duidelijk visueel onderscheid. Wat je bij de video’s wel opmerkt, is links onderaan de tijdsduur van de clip. Daarom is het handig om een filter toe te passen:

Filter: kenmerk, video’s.

Bij het bibliotheekfilter vind je rechts bovenaan de mogelijkheid terug om te filteren op originele foto, virtuele kopie of video. Door op het symbool van video’s (onder het slotje) te klikken, toont Lightroom enkel je filmbestanden. Foto’s worden weggefilterd. Zo krijg je al snel een overzicht.

In de Lightroom bibliotheek filteren op foto, virtuele kopie of video.

Met dit overzicht ga ik dan aan de slag. Ik laat het filter aan staan terwijl ik met de video’s werk. Je kan het uitschakelen door nog eens op het symbool van het videofilter te klikken, of op de filterbalk kies je ‘geen’.

Video’s bewerken

De mogelijkheden voor videobewerking zijn beperkt in Lightroom. Ik zie er twee: een fragment knippen uit een videobestand en een ontwikkelvoorinstelling toepassen op een video. Dit moet allemaal in de bibliotheek. In de module ontwikkelen worden video’s niet ondersteund.

Ik gebruik Lightroom uitsluitend om te knippen in de video’s. Ik leg hier beide mogelijkheden uit.

Video’s bewerken:
een ontwikkelvoorinstelling toepassen

Als je ontwikkelvoorinstellingen gebruikt in Lightroom, dan kan je deze toepassen op een video. Ik geef een voorbeeld met een sepia preset.
Deze presets vind je terug op http://cursuslightroom.com/lightroom-presets/sepia-presets/

Op een video pas je deze toe via snel ontwikkelen: selecteer de video(‘s) op de rasterweergave. Klik bij snel ontwikkelen op de voorinstellingen. Normaal zie je daar ‘Standaardwaarden’ staan. Door hierop te klikken, openen jouw voorinstellingen. Vervolgens klik je de voorinstelling aan die je wil, en deze wordt onmiddellijk op de video toegepast.

Een ontwikkelvoorinstelling toepassen via snel ontwikkelen

Video’s bewerken:
een videofragment knippen

Geef de video weer in de loepweergave. Onderaan verschijnt de afspeelbalk. In de afspeelbalk zie je een tandwieltje. Klik daarop. Deze klapt nu uit naar boven. Je ziet nu de video weergegeven op de afspeelbalk. Om te knippen, moet je slepen met de tijdmarkering. Ofwel sleep je van links, ofwel van rechts. Allebei kan ook. Eens je het juiste deel hebt geknipt, klik je terug op het tandwieltje. De video wordt nu herleid naar de verkorte weergave. Belangrijk om weten: je kan via het tandwieltje de tijdmarkering altijd terug naar origineel brengen. Als je dus hebt geknipt, dan ben je het deel dat je niet meer ziet van de video niet kwijt.

In Lightroom knippen uit een video

Video’s bewerken met Lightroom:
een foto uit een video halen.

Met de meeste camera’s kan je filmen, en tijdens het filmen een foto maken. Het nadeel daarvan is dat je spiegel even moet klappen (bij spiegelreflexcamera’s), waardoor je dit ziet en hoort in je beeld. Een mogelijkheid is dit niet te doen, en achteraf een foto uit je video knippen. Opgelet: deze foto bevat geen RAW informatie, maar is een JPEG beeld geknipt uit alle losse snelbewegende foto’s die de film vormen.

Klik hiervoor op het fotosymbool (links naast tandwiel) en selecteer frame vastleggen. Deze jpeg foto wordt dan gestapeld bij je video.
Opgelet: ik waarschuw nog eens dat dit een jpeg is met beperkte kwaliteit (afhankelijk van de videoresolutie van je camera). Als ik voor deze video spreek, kan ik er een foto van 1920 pixels breed uithalen.

Een frame vastleggen uit een video met Lightroom

Video’s exporteren met Lightroom

Tenslotte exporteer ik de videoclips om met een filmprogramma aan mekaar te monteren. De hele exportprocedure leg ik hier niet uit, ik ga wel in op de kwaliteit van je video. Je hebt drie mogelijkheden:

  • H.264 past een compressie toe, en is vooral gericht op het snel laden op mobiele apparaten. De kwaliteit kan hier nog worden ingesteld op maximaal / hoog / normaal / laag.
  • DPX staat voor Digital Picture Exchange exporteert op een resolutie van 1920×1280 px en de kwaliteit kan worden ingesteld op 24p, 25p of 30p.
  • Origineel spreekt voor zich…

Omdat ik de video’s verder bewerk met een ander programma, exporteer ik op origineel. Dat raad ik jou ook aan. Wanneer je jouw video achteraf gaat uploaden naar bv. Youtube, dan zet deze de kwaliteit van de video naar eigen normen om. Daarom is het interessant om zo hoog mogelijk te exporteren, achteraf bepaalt vaak een ander programma de verdere behandeling van de kwaliteit.

Het is leuk, maar het kost tijd

Een video monteren is leuk, maar er kruipt veel tijd in. Met deze een minuut video als resultaat ben ik ongeveer drie kwartier bezig geweest. Enkel met het knippen en monteren. Het uploaden heb ik dan nog niet meegerekend. Ik hoop dus dat je het een leuke video vindt, en hier wat hebt bijgeleerd over Lightroom 🙂

Ook nog even reclame maken voor mijn fotoworkshop stadsfotografie Antwerpen op 29 maart. Daar ontdek je interessante locaties in Antwerpen, en leer je toffe fototechnieken. En uiteraard kan je tijdens de workshop ook vragen stellen over filmen met je camera. De plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij.
>>> Workshop stadsfotografie Antwerpen <<<<

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.