SIDEBAR

Vliegende libellen fotograferen

mei 28 2016

Uiteraard luidt de titel: hoe PROBEER je vliegende libellen te fotograferen?

Vanochtend gaf ik een workshop macrofotografie libellen & waterjuffers. Ondanks de weersvoorspellingen, was het een prachtige ochtend. We hebben 5 uur lang kunnen fotograferen in prima omstandigheden.

Vanmiddag had ik zin om zelf nog te fotograferen, maar het diffuse licht van vanochtend was dan weg. Ik kwam op het idee om vliegende libellen te fotograferen. En ergens in die zin moet nog in het groot staan: proberen.

Hoe pak je dat nu aan? Alles begint bij observatie: waar vliegen de libellen, en op welke afstand? Libellen hebben vaste vliegroutes. Door deze te observeren, ben je al tien stappen vooruit. Dan moet je nog fotograferen. Er zijn verschillende strategieën, waarvan ik er enkele heb toegepast:

Strategie 1: zitten, wachten, gokken.

Ga langs de kant van het water zitten. Stel handmatig scherp op de afstand waarop de libellen voorbijvliegen. Deze afstand verschilt, maar je moet ergens beginnen. Door de zoeker volg ik de aanvliegende libellen, en wanneer ze ongeveer op de scherpstelafstand vliegen, fotografeer ik in continustand. Als de libel op de juiste afstand vliegt, heb je ze scherp. De foto met de viervlek links bovenaan, en onscherpe smaragd rechts onderaan is op deze manier tot stand gekomen.

Strategie 2: langs het water staan en schuin naar beneden fotograferen.

Verschil met strategie 1 is dat je de libellen makkelijker kan volgen. De snelheid zal je hier niet zo snel nekken. Ook het scherpstellen gaat makkelijker: ik stel scherp op een bepaald punt en hou mijn camera de hele tijd op dat punt gericht. Wanneer een libel die zone invliegt, druk ik af. Deze methode is makkelijker, maar geeft je een ander perspectief. De foto van de smaragdlibel is zo genomen.

Strategie 3: geen strategie.

Dit kan wat langer duren, maar oefening baart kunst en geduld is een schone deugd. Zonder strategie is het mogelijk dat de verveling toeslaat. Een oplossing hiervoor kan zijn: wat experimentele fotografie van weerspiegelingen in het water. Een andere mogelijke oplossing is foto’s maken van kwakende kikkers, ook al ben je zelf niet zo tevreden over die foto’s. Alles wat tegen de verveling slechts lijkt te helpen, helpt echt!

Je moet dus vooral veel geduld hebben. Intussen zie je veel rondom gebeuren, zoals libellen die aan het paren zijn. Vooral de venwitsnuitlibellen waren heel actief. Ze zitten niet lang stil, maar ook hiervoor moet je wat geduld hebben en voldoende pogingen ondernemen. Dan lukt het wel…

Dan kom je thuis met een pak foto’s. Voordat ik ze in Lightroom importeer, kies ik eerst voor ‘alles deselecteren’. Het was namelijk nogal duidelijk dat ik meer mislukte dan goeie foto’s had. Ik bekijk ze dan stuk voor stuk, en duid dan aan welke geïmporteerd mogen worden. Dan is het nog even spannend wachten tot de voorvertoningen klaar zijn, en zie je wat het heeft opgeleverd.

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.