SIDEBAR

Vuurlibel

jun 15 2017

De voorbije week zag ik een vuurlibel (Crocothemis erythraea) regelmatig voorbijvliegen. Het mannetje heeft een snelle, actieve vlucht waardoor hij met het blote oog zelfs moeilijk te volgen is. Erg opvallend was dat hij telkens op de meest zonnige plek in het zand naast het ven ging zitten. Ik had hem op die manier overdag kunnen fotograferen, maar ik ga het liefst voor de beste omstandigheden. Deze zijn voor mij ’s morgens vroeg. Het kostte een aantal ochtenden om de vuurlibel te vinden, toch is het vandaag gelukt.

Het mannetje is herkenbaar aan de vuurrode kleur. Vrouwtjes zijn eerder bruingeel gekleurd. Om het verschil tussen mannetje en vrouwtje te zien, plaats ik hier een archieffoto bij van een vrouwtje.

Beide geslachten hebben een mooi gekleurd pterostigma, en er staat ook een oranje vlek aan de basis van de achtervleugels. Hun vleugels hebben een mooie dynamische houding, anders dan de meeste libellen. Prachtige libellen zijn het, en ook in het Engels hebben ze een mooie naam: ‘Scarlet darter’.

Vuurlibel (Crocothemis erythraea). Scarlet darter.

Vuurlibel (Crocothemis erythraea) op zuring. Hier zie je duidelijk de oranje basisvlek.

Close-up van de vuurlibel (Crocothemis erythraea) haar ogen. Let op de blauwe vlek op de rode ogen: een mooi detail!

Vuurlibel (Crocothemis erythraea) op zuring.

Close-up van de vuurlibel (Crocothemis erythraea).

Vrouwtje van de vuurlibel (Crocothemis erythraea).

 

 1. hugo huysmans 

  Fantastische foto’s. Ik ben tot op heden niet verder geraakt dan één die op het stuur van mijn fiets kwam zitten(als het tenminste dezelfde soort is).

 2. hugo huysmans 

  Toch nog een vraagje: met welke lens is dit gefotografeerd? Extension tubes gebruikt? Foto’s (sterk) gecropt of niet? Welk diafragma?
  Bedankt.

  • dannylaps 

   Al mijn macrofoto’s zijn met de 200mm micro van Nikon gemaakt. De derde uit deze reeks (close-up van oog met vleugelstuk erbij) is ook met de 200mm genomen, met daarvoor een omgekeerde 50mm lens. Diafragma hierbij was F/8. Ik maak de foto’s in het veld altijd zo goed mogelijk, dus deze zijn niet gecropt. Wat is soms wel doe is een beetje rechttrekken als het nodig is, maar dan valt er slechts een heel klein deel van de zijkant weg. Er is hier dus niet extra ‘vergroot’. De omgekeerde 50mm zorgt ervoor dat er meer vergroting is. Ik heb even overwogen de Laowa 60mm 2:1 aan te kopen, waarmee je 2x vergroot. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik er geen enkele foto’s van terugvind die overeenkomen met mijn soort fotografie. Bovendien is de scherptediepte heel beperkt, en met de 50mm voor de lens haal ik zelfs nog iets meer dan die Laowa macro.

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.