SIDEBAR

Waarom ik graag libellen fotografeer?

0 comments
jun 08 2015
Post's featued image.

Omwille van hun wonderbaarlijk leven! De larven leven ongeveer 1 tot 3 jaar onder water tot het grote moment is aangebroken: de metamorfose.

Langs de rand van het water kruipen ze naar boven om in enkele uren tijd van larve (waterdier) tot volwaardige libel te transformeren. Terwijl je dit fotografeert kan je best hopen dat de weersomstandigheden redelijk blijven. Gelukkig was dat bij deze libel zo, die na de transformatie als ‘viervlek’ door het leven ging.

Dit proces fotograferen neemt enkele uren tijd in beslag, en vergt heel wat concentratie. Vooral het moment waarop de libel uit de larve komt, en er dan met zijn pootjes aan gaat hangen. Dat moment zie je op de middelste foto, en duurt slechts enkele seconden. Alle andere fasen nemen veel langer in beslag, daarom moet je goed kijken wanneer de libel zijn acrobatenkunsten zal uitvoeren.

Qua making of kan ik je vooral vertellen dat je op het juiste moment op de juiste plaats moet zijn. Volgens mij heb je ’s morgens vroeg het meeste kans. Op de camera stelde ik ISO400 in en een diafragmawaarde 8. Tijdens de metamorfose moet je heel goed de scherpstelling in de gaten houden: door de wind en zijn eigen gewicht beweegt de libel zich soms uit het scherptevlak. Oefening baart kunst, maar dit heb je het liefst van de eerste keer goed omdat je het niet zoveel ziet.

Zie ook: workshop libellen & waterjuffers op 4 juli (klik hier, en wacht niet te lang want de vorige workshop waren na enkele uren al volzet).

Dat er wat wind was tijdens deze metamorfose, maakt deze video duidelijk.

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.