SIDEBAR

Zonnedauw (fotograferen)… een paar misvattingen doorbroken

jul 05 2016

Zonnedauw is een vleesetende plant die typisch is aan De Kempen. De plant is zeldzaam, maar hier groeit hij in sommige gebieden massaal. Zeldzaam kan je evengoed verwoorden als plaatselijk algemeen. Met de kleverige ‘dauw’ aan het blad van de plant vangt hij op een passieve manier insecten: de plant trekt deze aan en ze blijven aan de dauw kleven. Daarna wordt het insect opgegeten in de zin dat de lichaamssappen door de zonnedauw worden opgenomen. Dit kan zeker een week duren bij een groter insect zoals een libel of waterjuffer. Wanneer je de zonnedauw in detail gaat bekijken, stel je vast dat er vooral heel veel minuscule insecten aan hangen.

De kleur en de vorm van het blad maken de zonnedauw tot een prachtig onderwerp om het te fotograferen. Toch is het momenteel nog iets te vroeg om de zonnedauw op zijn best te hebben: hij staat nog niet in bloei, en de bladeren zijn nog aan het groeien. Vanaf half juli is het pas écht goed om de volop bloeiende zonnedauw te fotograferen.

Natuurfotografen gaan vaak ’s ochtends vroeg op pad om te fotograferen bij het beste licht. Dat is iets waarvan ik vind dat je dat nu net niet moet doen bij zonnedauw! Je krijgt net de mooiste foto’s wanneer je het bij felle zon of in tegenlicht fotografeert, doordat de kleverige dauwdruppels dan mooi oplichten. Maak gebruik van een reflectiescherm, zodat je langs voor extra licht kan zetten wanneer je met tegenlicht werkt.

De plant in zijn geheel fotograferen is niet makkelijk: zonnedauw groeit laag bij de grond en je moet je camera heel laag leggen. Doordat zonnedauw zo laag bij de grond groeit, staat er vaak nog veel andere rommel tussen. Deze is storend op je foto. Daarom ga ik liever op zoek naar een detail van een blad dan het geheel. Om het je comfortabel te maken, is het best een plastic zak te voorzien om je camera op te leggen (en eventueel ook jezelf).  Voorzie ook een handdoek omdat zonnedauw op een vochtige ondergrond groeit.

De kleine zonnedauw komt hier het meest voort (Drosera intermedia). Je hebt ook ronde zonnedauw, maar deze vind ik werkelijk een pest om te fotograferen. De kleine zonnedauw groeit omhoog, terwijl de ronde breed groeit waardoor de bladeren heel laag blijven, en zo als het ware tegen de grond plakken.

Ik hoop dat je binnen een dikke week (wanneer de bloemen open staan) met deze tips aan de slag kan voor betere zonnedauwfoto’s. Als je gericht zoekt vind je veel natuurgebieden in De Kempen waar deze plant groeit. Ook al groeit de plant hier massaal: hou er rekening mee dat het een zeldzame soort is, en spring er voorzichtig mee om! Dit betekent dat je op de wandelpaden blijft, de planten niet plattrapt, … en alle andere gedragsregels volgt die gelden in de natuurgebieden.

Leer je het graag in het veld? Bij de workshop libellen en waterjuffers krijg je als extraatje een snelcursus zonnedauw fotograferen:
http://dannylaps.be/workshops/macrofotografie-libellen-waterjuffers-11072016/

Submit a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.