Op 28 september ben ik jarig, maar je hebt er natuurlijk niks aan om dat te weten. Verder hou ik van Trappist, whisky en natuurfotografie.
Voor mijn verjaardag vroeg ik de fotogids ‘Larvenhuidjes juffers en libellen gids’. Mede geschreven door de zeer sympathieke Christophe Brochard.
Afgelopen week dacht ik: ik spring de auto in, en ik ga de beekrombout (Gomphus vulgatissimus) fotograferen. En zo geschiedde het. Toen de wekker ‘s morgens vroeg afging bedacht ik nog allerlei argumenten om toch tot 7 u ‘s morgens uit te slapen. Zoals: het is ver, de kans dat ik ze vind is klein, misschien is het slecht weer, of te weinig mist of teveel zon, of zitten ze in het midden van de beek en moet ik zwemmen maar ik heb er geen zin in… En toen dacht ik: kom uit je bed!!! En zo geschiedde het weeral. Ik kwam uit mijn bed.
Ik kwam, ik zag en ik overwon de beekrombout in alle mogelijke facetten.
Laten we vandaag starten met de larvenhuidjes. Vooral voor de statistieken is het interessant om deze te verzamelen. Vooral omdat de beekrombout een heel korte periode van uitsluipen heeft.
En nee, ik behoor niet tot het type fotografen/bloggen die een ander niks gunt. Je hebt zo van die duistere types die dit type berichten liever drie maand later publiceren, zodat iemand anders zeker niet (minstens) even goeie foto’s kan maken dan hijzelf. De beekrombout is nu hot. Hot hot hot! 🔥🔥🔥 Op dit moment moet je hem hebben, binnen een dikke week ben je hoogstvermoedelijk ruim te laat.
De larvenhuidjes heb ik dus verzameld voor de statistieken. Het geeft een idee van hoeveel libellen op die locatie hun metamorfose hebben ondergaan. De fotografie van deze larvenhuidjes is studiowerk. Het leuke aan deze larvenhuidjes is dat ze zeker van de beekrombout zijn. Larvenhuidjes determineren is niet zo heel eenvoudig. Wat ik vooral zo geweldig vind aan deze fotoreeks van deze larvenhuidjes, is dat je het zand van de beekbodem er nog op ziet hangen.
Het boek van Brochard en zijn coöperanten is een bijzonder prachtig werk. Haast elke pagina is genieten. De fotografie is top, ik had het niet beter gekund. En dat zeg ik niet gauw.
In de replay van het webinar, en tegelijk online cursus, kan je zonder maar één cent te betalen een voorstelling van het boek bekijken. Wie betaalt krijgt er nog wel een video van 20 minuten over en de exactie locatie plus mijn gemiddelde wandelsnelheid. Die was zeer traag. De voorstelling van het boek bekijken, dat kan je hier:





Leave a reply