Omdat duinflora zo plezant is… nog méér duinflora!
Eergisteren had ik het al over de biologieles: stempel en stijl, we hebben het allemaal wel eens geleerd. Tenzij je lag te slapen in de klas. De nachtsilene is een bijzonder sierlijke silene, met naar buiten stekende stijlen, witte kroonblaadjes en knikkende bloemen.
Uiteraard heeft de nachtsilene haar naam niet gestolen. Overdag zijn de kroonblaadjes opgekruld, en ‘s nachts staan ze open. Zoals ik al eerder het gevoel had dat ik in een bad vol honing lag met de honingorchis, heeft de nachtsilene ook een bijzonder opvallende en aanwezige geur. Ik vind hem best aangenaam, en daarom besloot ik wat bij de nachtsilene te blijven hangen.
Voor de voortplanting rekent de nachtsilene op de diensten van nachtvlinders. De sneeuwwitte bloemen openen zich ‘s avonds, en verspreiden daarna hun heerlijke geur. Dit trekt nachtvlinders aan, en er is een wisselwerking: ze leggen hun eitjes in de bloem.
Je hoeft voor de nachtsilene zelfs niet naar de duinen. Er zijn ook andere plekken waar hij perfect te vinden is: kalkgrond. Dat het een mooie plant is, dat staat vast!
Het goeie nieuws is: volgend jaar komt er een schitterende workshop duinflora! Want begin op je eentje maar eens te zoeken naar al die bijzondere soorten… ik deed er enkele jaren over! Zit je op hete kolen? Dan is er binnenkort al de workshop ‘najaar in het duin’. Meer info onder de foto’s.









Leave a reply