Vaak ga ik doelgericht op zoek naar specifieke soorten. Omdat ik anders altijd hetzelfde tegenkom. Zoals wanneer ik libellen ga fotograferen. Dan weet ik zeker dat ik een viervlek, een heidelibel en een watersnuffel zal zien. Mijn spellingcorrector koos zonet voor waterknuffel. Hoe je dat doet, is me vreemd!
Over water gesproken. Misschien ga jij soms wel eens in bad. Onlangs had ik het gevoel dat ik in een bad vol honing zat. Of dat aan te raden is? Absoluut!
Toen ik me in dat badje vol honing waande, was ik er toevallig in terechtgekomen. Ik was dus niet naar een bepaalde soort op zoek. Ik heb wel een soort ingebouwd kompas om de juiste richting te vinden. Zo stond ik opeens tussen de honingorchissen. Dat zijn zeldzame orchideeën, die in het wild voorkomen. Dus niet zoals in de bloemenwinkel!

Op bovenstaande kaart (bron: waarnemingen.be) zie je de verspreiding van de honingorchis in België. De roodgekleurde vierkantjes geven de 10-kilometerhokken aan. Hij komt dus op enkele plaatsen langs de Westkust voor. Ook in Nederland is de honingorchis zeer zeldzaam. Als je wat opzoekingswerk doet, vind je er wel de specifieke locaties van. Doordat de plant en zijn biotoop zo kwetsbaar is, maak ik deze hier niet bekend. Ik hoop dat je net zoals ik, er toevallig op uitkomt!
De honingorchis is dus een van de meest zeldzame orchideeën van België en Nederland. Misschien wel de zeldzaamste, ik vermoed zelf van wel. Ik kon niet de juiste info hierover terugvinden.
Hoe zit dat nu met dat badje vol honing?
Wel, de honingorchis ruikt naar honing. Het is werkelijk heerlijk om dichtbij deze uiterst zeldzame orchideeën te vertoeven. Hun geur is tamelijk sterk, dus je hoeft er niet met je neus tegen te plakken.
Tijdens het fotograferen van de honingorchis, had ik dus het gevoel alsof ik in een bad vol honing zat. Dat zou niet aan te bevelen zijn deze zomer, gezien de wespen nogal talrijk aanwezig zijn. De teller staat nog steeds op 1 steek van begin juli.
Laten de honingorchissen dan eens bekijken. Ze zien er niet zo uit als in de bloemenwinkel. De fotograaf met een goed oog zal opmerken dat de lichtomstandigheden nogal wisselen. Dat klopt: je ziet de honingorchis op een mistige ochtend, op een frisse ochtend en overdag.








Nog bedankt aan de deelnemers van het webinar standaardontwikkelingen en panorama & HDR. Jullie bezorgden mij een gezellige avond! Webinar gemist? Dan is er gelukkig nog een schitterende online cursus! Aan de pro cursus van HDR & panorama werden vandaag nog 5 gloednieuwe video’s toegevoegd! Zij weten dat al deze bovenstaande foto’s bewerkt zijn met de volgende geweldige presets, die nog maar heel kort in de solden staan:

Leave a reply
[…] haar naam niet gestolen. Overdag zijn de kroonblaadjes opgekruld, en ‘s nachts staan ze open. Zoals ik al eerder het gevoel had dat ik in een bad vol honing lag met de honingorchis, heeft de nachtsilene ook een bijzonder opvallende en aanwezige geur. Ik vind hem best aangenaam, […]