Lightroom onderging in juni een update waarbij een nieuwe functie beschikbaar is in de lokale gereedschappen: de kleurtoon fijnafstelling. Net zoals je de kleurtoon via HSL kan bijregelen, kan je dit ook bij de lokale gereedschappen zoals het gegradueerd filter.
Toen ik in september het webinar Lightroom standaardontwikkelingen gaf, had Christine de vraag om de fijnafstelling uit te leggen. Deze vrij nieuwe functie kan zeker wat verduidelijking gebruiken, en vooral waarvoor je ze concreet gebruikt. Heb je het webinar gemist? Dat is uiteraard een lichte schande, want je hebt daardoor een heel interessante uitleg gemist over de standaardontwikkelingen. Gelukkig kan je het webinar nu ook nog aankopen en helemaal bekijken. Het zijn er zelfS 2! Je vindt het terug bij de online cursussen, en je moet het absoluut hebben gezien!
Lightroom standaardontwikkelingen:webinar & online cursus! Meer info en bestellen…
Deze tutorial begint met een samenvatting: zo weet je of de functie is geschikt voor jouw fotografie. Ja? Dan kan je daaronder verder lezen en vooral heel veel foto’s en vergelijkende foto’s bekijken. De kleurtoon fijnafstelling wordt zo kraakhelder voor je!
Kleurtoon fijnafstelling.
De functie ervan samengevat: je kan de kleurtoon lokaal gaan aanpassen. Hiervoor gebruik je een gereedschap zoals het gegradueerd filter of het aanpassingspenseel. De schuifregelaar van de kleurtoon fijnafstelling zorgt ervoor dat je de kleurtoon subtiel verschuift. In vergelijking met de HSL schuifregelaars zit er hier als het ware een rem op de schuifregelaar. De aanpassing is niet drastisch, maar subtiel. Deze schuifregelaar kan je dus zien als een vergrootglas die op de luminance / kleurtoon schuifregelaar staat.
Het effect ervan samengevat: je doet een subtiele aanpassing in een lokale kleurtoon. Dit kan bijvoorbeeld via een gegradueerd filter over de lucht. Als je de kleurtoon fijnafstelling gaat aanpassen, dan gaat de kleurtoon licht wijzigen. Dat wil zeggen dat de lucht van de ene tint blauw naar de andere tint blauw zoals van cyaan naar saffier blauw.
Op onderstaande animatie zie je de manier waarop de schuifregelaar wordt bedient zonder en met gebruik van de kleurtoon fijnafstelling.

Laten we deze theorie toepassen op een concreet voorbeeld zodat je perfect kan zien hoe het werkt! Deze functie is enkel beschikbaar in Lightroom CC, vanaf de juni 2020 versie, Lightroom 9.3. In oudere Lightroom versies bestaat deze functie dus niet!
Voor de voorbeeldfoto trekken we naar de duinen van Ter Yde aan de Westkust. Ik behandel het ontwikkelen van de foto hier stap voor stap.
Stap 1: maak een foto 😊

Stap 2: pas de ‘Dazzling Danny Workflowpresets’ toe. Voor landschapsfoto’s met veel structuur kan je gerust de instelling hoog gebruiken.




Lightroom presets importeren ‘Dazzling Danny workflow’
Stap 3: voer de nodige standaardontwikkelingen uit



Stap 4: gebruik een gereedschap om de fijnafstelling te gebruiken. Ik plaats hier een gegradueerd filter over de lucht. Daarbij voer ik nog een aantal correcties uit met het gegradueerd filter.



Stap 5: schakel de functie fijnafstelling in. Er gebeurt dan nog niks, je regelt de fijnafstelling in volgende stap.

Stap 6: bepaal de kleurtoon fijnafstelling.







Stap 7: de fijnafstelling is klaar!
Het instellen van de fijnafstelling is nu gebeurd. Ik volgde deze workflow:
- Foto importeren.
- Dazzling Danny Workflowpresets toepassen (koop ze hier)
- Noodzakelijke standaardontwikkelingen instellen
- Gegradueerd filter over de lucht plaatsen + ontwikkelen
- Kleurtoon fijnafstelling instellen met schuifregelaar.

Stap 8: pas eventueel nog andere correcties toe
Op deze foto voerde ik nog enkele andere correcties uit, aanvullend op de basisworkflow hierboven vermeld:
- Uitsnijden, zodat het vignet van mijn filterhouder linksboven verdwijnt.
- Vlek verwijderen, ongeveer in het midden van de lucht.
Alles op een rijtje
Wil je alle foto’s nog eens op hoge resolutie bekijken? Dat kan hieronder via de galerij:









Het beste moet nog komen!
Ondanks dat deze functie veel mogelijkheden biedt, gebruik ik ze niet. Ik wil mijn foto’s en kleuren zo realistisch mogelijk. De kleurtoon brengt een kleurverschuiving (tint) teweeg, en ik wil het precies zoals het in werkelijkheid was.
Af en toe zal ik het wel eens toepassen omdat ik een mogelijkheid zie, maar verder blijf ik hier af. Hopelijk was jij toch wat met deze uitleg! Nog vragen? Stel ze hieronder:
Leave a reply