De Zuidelijke Oeverlibel is de zeldzaamste oeverlibel. Ze kreeg de wetenschappelijke naam Orthetrum brunneum. Je hoeft geen polyglot te zijn om te brunneum vertalen naar bruin.
Hoe zit dat juist? Wel, mevrouw Zuidelijke Oeverlibel is bruin, en meneer niet. Hij is blauw. Werkelijk een prachtige tint van blauw: zacht en toch intens.
Als we er nog enkele vertalingen van zijn naam bijhalen, dan wordt er wat gespeeld met de kleuren:
Frans: Orthétrum Brun
Duits: Südlicher Blaupfeil
Engels: Southern Skimmer
Wel, dan gaan we nog wat door op de taal. De wetenschappelijke naam wordt vaak de Latijnse naam genoemd, ook al is dat niet zo. Orthetrum brunneum komt uit het Germaans. Het gaat over verse libellen, waarbij de mannetjes toch wat bruin kunnen zijn. Het is namelijk zo dat pas uitgeslopen libellen nog van kleur kunnen veranderen. Zoals van bruin naar blauw. De auteur van deze wetenschappelijke naam had zich vergist met de Beekoeverlibel Orthetrum coerulescens. Ook een hele mooie libel, die hier sterk op gelijkt. Vergissen is mogelijk, zeker bij het vrouwtje!
Verder verklapt zijn naam dat het om een zuidelijke soort gaat. We kennen het verhaal over klimaatverandering al. Het feit dat de Zuidelijke Oeverlibel zijn areaal heeft uitgebreid, is hier een effect van.
Zo, dan weten we nu helemaal hoe dat zit met deze kerels!



Het is een zeer zeldzame soort, die toch goed is verspreid.
Meer info en verspreidingskaart op waarnemingen.be
Leave a reply