Jaja, ‘t is ‘t een en ‘t ander. Ik plaats eens een filosofische foto! Of het heeft er toch wat van weg. Tijd om na te denken dus!
De waarheid komt uit een kindermond:
Deze namiddag was ik in een klas. Dat gebeurt wel eens. De leerkracht vraagt aan de leerlingen (8 jaar) om eigenschappen uit te leggen: enthousiast, geduldig, sociaal, grappig, sportief… De ene eigenschap krijgen de leerlingen al beter uitgelegd dan de andere. Totdat ze vraagt wat positief is? Daarop antwoordt een leerling direct: “Dat je ziek bent”. De tijden zijn veranderd!
En dan verder nog wat foto’s vanuit de duinen, om hiervan te bekomen.







Wat meer over de ribbels en zandstructuren, en iets wat echt interessant is om in Lightroom te weten. Waarschijnlijk iets wat ik je alleen zal vertellen, en dat je in boekskes en inhoudsloze online cursussen niet zal leren. Opgelet dus!
Deze foto bevat wat bijzondere lichtomstandigheden. Magisch waren ze zeker niet, het was een interessant spel van licht en schaduw. De zon stond nog zeer laag, ze was net opgekomen. Hierdoor viel er licht op de hogere stukken in het duin, en schaduw op lager gelegen stukken. Het was geen gigantisch golvend landschap. Dit kan je vergelijken met enkele golven van de zee.
Het is wel interessant om bij lage zon eens op zoek te gaan naar zo’n glooiende duinen. Je kan er best wat mee.

En eens je die duinen dan hebt gevonden en ermee thuiskomt, moet je deze nog bewerken. Omdat er wat ‘gouden’ licht op valt, hierbij een gouden Lightroom tip:
Duinen verdienen heel wat structuur. Deze kan je er in de nabewerking met Lightroom (of de RAW-converter van Photoshop) goed uithalen door gul te zijn met de schuifregelaar van de helderheid.

Ook aan de textuurschuiver mag je wat trekken. Nu is het uiteraard belangrijk dat je goed beseft wat welke schuifregelaar doet, in welke mate je eraan mag trekken en waarom wel en niet.
Ik kan je daarvoor uiteraard een fantastisch webinar aanraden dat beschikbaar is als online cursus: de Lightroom standaardontwikkelingen. Bovendien kan ik je wel zeggen dat sommige lesgevers hun fotografen wel ‘t een en ‘t ander wijsmaken!
Voor de enige waarheid en om écht wat bij te leren gebruik je kortingscode:
BF2020DANNYLAPSBE en je ontvangt 25% korting hierop.
In onderstaande foto maak ik de vergelijking. Daarbij zijn textuur en helderheid ingesteld op waarde 0, en daarnaast op waarde 100. De rest van de foto is bewerkt, zoals hij bewerkt hoort te zijn.
Door met de lijn in het midden heen en weer te bewegen zie je heel goed het verschil over alle locaties van de foto.


Rechts: textuur en helderheid op 100.
Laten we dan ook even met de uiteindelijke foto vergelijken. Dus de afgewerkte, die ik ervan heb gemaakt:


Rechts: overdreven afgewerkte foto met textuur en helderheid op 100.
Tenslotte het tegenvoorbeeld met mijn afgewerkte foto, en een foto waarbij textuur en helderheid zijn uitgeschakeld.


Rechts: txtuur en helderheid uitgeschakeld.
Ik zal je het al kort vertellen:
- Textuur gebruik je om fijne structuren naar boven te halen en te benadrukken. Als we dit vergelijken met Barbie zie je op instelling nul slechts enkele huidplooien. Zet je de waarde sterk negatief, dan zie je een echte ‘Barbie’ dus iemand met een vlak gezicht zonder enige structuur. Ga je daarentegen de waarde sterk verhogen, dan komen er meer en meer huidplooien, vervolgens rimpels en tenslotte poriën naar het oppervlak. Met andere woorden haalt deze schuifregelaar meer details boven over vermindert hij deze.
- Helderheid gaat structuur en fijne details meer benadrukken of bij een negatieve waarde vervagen. Hierbij blijft de algemeen aanwezige structuur wel de structuur zoals hij is. Het effect van het benadrukken valt bij de helderheid tamelijk snel op omdat deze ook een contrast in de middentonen brengt. Vandaar dat je met deze schuifregelaar beter iets zuiniger bent in vergelijking met textuur. Helderheid zal dus ook meer verschil tussen licht en donker creëren, waar textuur dat niet doet.
Wist je dat niet? Dan kan je nog veel meer bijleren.
Leave a reply
Dank voor de herhaling van de tip, blijft soms moeilijk hangen allemaal. #toomuchinformation.
Ben trouwens helemaal fan van de eerste foto in de reeks. Wauw.