Archieven
Categorieën
Meta
-
Creativity thrives with collaboration
The joining of mind to forge something real.
High-key fotografie is een techniek waarbij je een hoge belichting laat domineren. In de praktijk betekent dit dat je achtergrond (zo goed als) wit is. Deze witte achtergrond vind je in de natuur makkelijk terug in de lucht. Door wat omhoog te fotograferen, heb je zo’n high-key al snel te pakken.
Een foto van een vlinder of libel maken met de high-key techniek, vereist een aantal technische vaardigheden. Tegelijk brengt dit type foto wat beperkingen met zich mee: hij gaat minder contrast krijgen, waardoor details verloren kunnen gaan. Het resultaat is een foto waarbij de nadruk ligt op vormen, contouren of de prachtige vleugel-adering zoals bij deze vuurlibel. Wie of wat je onderwerp is maakt dus niet uit. Het gaat hier zuiver om de techniek, niet om de soort.
Hoe doe je het?
Achtergrond:
Je gaat op zoek naar een heldere achtergrond. In veel gevallen gaat dit de lucht zijn. Ik geef er zelf de voorkeur aan om dit eerder te doen bij een bewolkte hemel, waarbij het wolkendek wit of grijs is. Het kan ook tegen blauwe lucht, maar dan ga je nog wat meer nuances verliezen omdat de zon feller is en het contrast op je onderwerp hoger kan zijn.
Onderwerp:
Je vlinder of libel moet in een positie zitten waarbij je de heldere achtergrond in beeld krijgt. Dit komt erop neer dat je meestal schuin omhoog richting lucht gaat fotograferen. Het kan ook doorheen een lichte begroeiing, die dan een beetje kleur in de achtergrond brengt.
Camera-instellingen:
Elke instelling ga je hier zelf moeten bepalen. Als je camera toch de keuze krijgt, dan gaat de foto te donker zijn. Je moet méér licht geven dan er werkelijk nodig is, voor de theoretisch goed belichte foto die je anders zal maken. Doorgaans gaat het om twee tot drie stops extra licht.
Histogram:
Probeer gebruik te maken van het histogram op het display van je camera. Er moet een piek tegen de rechterzijde van het histogram aan botsen. Dit betekent dat er veel heldere tinten in die zone zitten. Zit je volledig tegen de rechterkant van het histogram, dan is daar alles puur wit. Daar is geen enkel detail meer aanwezig. Gevolg: je achtergrond, dus de lucht, wordt helemaal wit.
Opnamestand:
Manueel. Bij deze techniek moet je zelf alles kunnen bepalen, en ga je helemaal negeren wat de lichtmeter van je camera wil doen. Welke diafragmawaarde je bij deze techniek gebruikt, heeft geen invloed op het resultaat. Je kan dit dus op f /2.8 doen maar evengoed op f/16.
Doorslaggevend is de belichting. Je gaat hier veel meer licht geven, omdat je de witte delen in je foto (de wolken) ook effectief wit wil hebben. Met andere woorden: wolken verliezen hun detail. Dit is de kern van de high-key techniek: een hoog contrast creëren door een deel van je foto wit te maken.
Aandachtspunten:
Scherpstellen: dit doe je best op de bovenvleugels. Scherpstellen op de kop en het achterlijf van de libel heeft niet veel zin omdat deze weinig detail zullen bevatten. De vleugels daarentegen wel. Scherpstellen doe je dus op het meest afgetekende, contrastrijke gebied.
Histogram: je probeert dit tegen de rechterzijde te krijgen. Blijf op het display van je camera controleren of je nog wat detail in de vleugel-adering van de libel ziet. Fixeer je hier ook niet te sterk op: in de nabewerking is er nog wel wat mogelijk. Wees er vooral alert op dat niet heel je libel wit gaat zien, want dan zit je te ver en moet je ervoor kiezen terug wat minder licht te geven.
Onderwerp: een insect blijft niet eeuwig zitten. Je kan de instellingen eerst uitproberen op een plant of takje dat in de buurt van je onderwerp staat. Zo is je camera nagenoeg gebruiksklaar ingesteld, enkel nog wat bijregelen met je echte onderwerp.
Reflectiescherm: soms kan het zijn dat er niet voldoende licht op je onderwerp zit. Gebruik dan een reflectiescherm om vanuit de richting van je camera wat extra licht op je onderwerp te plaatsen. Je kan ook heel lichtjes inflitsen, maar ik geef hier niet de voorkeur aan. Het gaat namelijk om een foto met een hoog contrast, en een flits doet dit snel teniet.
Tip: eens aan je computer, is je kans verkeken. Maak daarom gebruik van belichtingstrapjes. Geef op de ene foto eens twee stops licht bij, op de andere drie en nog een met vier. Dit geeft je de mogelijkheid nadien nog de beste (techniek) keuze te maken.
Leer dit en nog veel meer in deze fantastische workshop: