De herfstkleuren beginnen stilaan te verschijnen, paddenstoelen zijn volop aanwezig.
Inktviszwammen (Clathrus archeri) zijn exoten die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden meegebracht door Australische soldaten. Ze gedijen hier goed, dankzij de klimaatopwarming. De inktviszwam is familie van de stinkzwam, wat de geur absoluut bewijst – hoewel de stinkzwam nog een graad erger is. Waar de stinktzwam weinig kleurrijk is, valt de inktviszwam direct op: zeven rode/roze tentakens stelen de show in een opkomend herfstlandschap. Deze exotische paddenstoel is enorm kleurrijk en je kunt er niet naast kijken. Bij het fotograferen lag de nadruk dan ook vooral op de kleur, niet op de geur, noch op de paddenstoel zelf. Ook tijdens de zomer waren ze al aanwezig, dan nog omgeven door groen. Nog enkele andere paddenstoelen moesten ook op de foto, omdat ze er zo mooi, vers, bij stonden.
Het landschap moest ook aan bod komen, hoewel het nog net te vroeg was voor de herfst op zijn best: de verkleuring is al een beetje zichtbaar. Dit trok me aan om nog wat ICM foto’s te maken. Intentional Camera Movement is een techniek waarbij je bewust gaat bewegen, vaak met een schilderachtig effect tot resultaat. Ik schreef er een boekje over, en binnenkort volgt er nog een workshop om alle tips & tricks te leren hoe je dit zelf doet.
Bij de ICM foto’s gebeurde wel iets heel raar: mijn camera stelde niet meer scherp, en alles leek wazig door de zoeker. Ik dacht direct aan condens op de voorkant van mijn lens. Maar daar was niks te zien. Daarom draaide ik het filter eraf, omdat ik dacht dat er condens zou zijn op het frontglas. Ook dat was niet het geval. Nog eens proberen… het probleem hield aan. Ik dacht toen dat er condens op mijn sensor zou zijn: ook die zag er glanzend als een diamant uit. Toen kwam de aap uit de mouw: de achterkant van mijn lens bevatte condens. Door deze van de camera te halen, verdween dit na enkele seconden. Ik had het nog nooit meegemaakt.
De ICM foto’s die je hier ziet zijn dus getiteld: ‘ICM with a touch of condens’. De ene foto heeft het wel, de andere niet. Dat verklaart het effect, en misschien wel een effect om later nog wat mee te doen. Ik vermijd vooral graag het woord ‘abstract’ omdat veel fotografen tegenwoordig een onscherpe of mislukte foto gewoon ‘ICM’ noemen, of ‘abstract’.
ICM reeks






Inktviszwam











Leave a reply