De gewone bronlibel, het lijkt weeral een droom die uitkomt. Hoog op het verlanglijstje. Vorig jaar enkele niet-gerichte pogingen gedaan om ze te vinden, telkens niet gelukt. Dat was van vooral in de Viroinstreek en kanten van Den Diel in Mol. De zoektocht duurde lang: pas na vier uur vond ik een bronlibel, ik kreeg er ineens wel een uitsluiper voor in de plaats.
Een volgende keer lukte het me om er nog sneller te vinden. Omstandigheden zoals het weer, wind, stroming en geluk zijn uiteraard sterk van invloed. Het was de gok waard. Waarom ik de bronlibel zo graag wou? Ze is de grootste libel die we hier bij ons terugvinden, zeker van lichaamslengte. De grote keizerlibel heeft een grote vleugelspanwijdte, maar in het geheel wint toch de bronlibel.
Daarnaast hou ik ook heel erg van beesten die zwart zien. De bronlibellen heb ik in verschillende omstandigheden gezien, waarbij deze al actief was. Ze hebben een voorkeur voor schaduwrijke kanten langs beekjes, dus ik ging op zoek in de schaduw. Ondanks dat de zon zeker al aanwezig was. Wat wil je ook, ze komt om halfzes al op!
Eileggende vrouwtjes zouden wel een tiental minuten op dezelfde plek blijven, maar die heb ik jammer genoeg niet gevonden. Dat zou ook heel leuk zijn om te fotograferen, hoewel ik al meer dan tevreden was met mijn recente bronlibelmodellen.






Deelnemers van de workshop vinden een video van bijna 20 minuten terug over het zoeken, vinden en fotograferen van de gewone bronlibel + locatie (de hotspot van Vlaanderen). Deze video is enkel beschikbaar voor deelnemers van de workshop of online cursus.
Inhoud video: zoeken en vinden van de gewone bronlibel. Een zoektocht die vier uur lang duurde! Om je maar te tonen dat het niet altijd even succesvol is. Tips rond het vinden en fotograferen van beekjuffers, gebruik van een diffusiescherm.
Leave a reply