Archieven
Categorieën
Meta
-
Creativity thrives with collaboration
The joining of mind to forge something real.
Workshop kort samengevat: kleine groep, max. 4 deelnemers = optimale leerkansen en fotografiemogelijkheden met veel persoonlijke uitleg aan elke deelnemer. Techniek en creativiteit staan centraal. Daarnaast leer je ook veel bij over juffers en libellen.
Libellen zijn altijd al mijn favoriet onderwerp geweest om te fotograferen met de macrolens. Ik deel graag mijn passie en kennis met jou over hoe je ze best fotografeert.
De moeilijkheid zit hem erin de vleugels, het achterlijf en de ogen samen scherp te krijgen. Je leert manieren waarmee je de beste scherptediepte bereikt. Het creatieve gaan we ook niet uit de weg: spelen met scherpte en onscherpte, licht, compositie, …
Dan moet je nog het oog hebben om libellen, waterjuffers of andere insecten te vinden. Ik zoek ze mee voor jou. Dit doen we ’s ochtends vroeg wanneer de insecten nog slapen, en zijn bedekt met een mooi laagje dauw. Bovendien het beste moment om ze te fotograferen!
Als we heel veel geluk hebben, kunnen we misschien zelfs een metamorfose van een libel fotograferen. Het proces van het uitsluipen duurt een tweetal uur, en is prachtig om zien en een droom om te fotograferen. Natuurlijk kan ik je niet garanderen dat we dit natuurverschijnsel aantreffen. Ik kan je wel verklappen dat ik er de juiste plekjes voor ken, dus je kansen verhogen exponentieel!
Neem deel aan deze workshop. Ik deel mijn passie met jou, en je gaat naar huis met een rugzak aan tips over macrofotografie.
Vroeg opstaan is (die ene keer) geen probleem voor jou. Je bent gemotiveerd om je vaardigheden van macrofotografie te verbeteren, door te oefenen op voornamelijk libellen en waterjuffers.
Het is een vereiste om te beschikken over een camera met macrolens en statief. Indien je geen macrolens hebt en met Nikon werkt, kan je er een van mij lenen (105mm of 200mm).
Ook fotografen met compactcamera’s kunnen heel wat bijleren tijdens deze workshop. Zo goed als elke compactcamera beschikt over een macrofunctie. Zelfs wanneer je met een reflex/systeemcamera fotografeert en een compactcamera hebt, is het interessant hem mee te brengen. Ik toon je wat je er allemaal mee kan!
Nadat je deze workshop hebt gevolgd, heb je algemene richtlijnen en tips voor macrofotografie. Je zal deze ook kunnen toepassen op andere insecten zoals vlinders, kevers, bijen en wespen, …
Maximum aantal deelnemers: 4
Het aantal deelnemers wordt bewust beperkt gehouden, omdat ik er niet in geloof dat je voldoende aandacht en leerkansen krijgt in een grote groep. Ik wil jou kennen als mens én als fotograaf, waarbij ik aan elke deelnemer individueel veel aandacht wil besteden!
Camera: Type camera geschikt voor deze workshop:
Systeemcamera of spiegelreflex is aangewezen. Compactcamera is geschikt maar vraagt een andere benadering.
Objectieven / lenzen: Volgende objectieven zijn aanbevolen voor deze workshop: macrolens / standaardlens.
Hulpmiddelen: Statief (nodig voor macrofotografie) / Rijstzak (nodig voor macrofotografie). Hulpmiddelen die niet noodzakelijk zijn maar wel bruikbaar: Reflectiescherm.
Kledij: Zorg voor buitenkledij, aangepast aan de weersomstandigheden. De wandelafstanden zijn heel beperkt, dus een lichte schoen volstaat. Je moet laag bij de grond werken, dus je kledij mag vuil worden. Of voorzie iets om op te liggen / zitten. Je kledij kan nat worden afhankelijk van de ondergrond. In het water hoef je dan weer niet te liggen.
Materiaal lenen: heb je geen reflectiescherm, rijstzak, statief dat laag bij de grond kan? Vraag het me vooraf en je kan materiaal lenen.
Workshop boeken: inschrijven op deze workshop doe je direct via de website. Je kan hier op allerlei manieren betalen zoals met de Bancontact app, Visa, Mastercard, Paypal, … Na je betaling heb je direct toegang tot alle info die je als deelnemer van de workshop nodig hebt.
Workshop van 3,5 uur?: tijdens de workshop kijk ik niet op mijn klok hoeveel tijd we hebben. Fotografen die reeds deelnamen weten dat een workshop soms tot de middag doorging, zonder extra kosten. Toch vermeld ik deze tijdsduur omdat hij realistisch is. Enkele uren na zonsopkomst kan de temperatuur sterk stijgen, waardoor veel insecten wegvliegen. Dat is ook de reden waarom we zo vroeg starten: de insecten zijn inactief. Of het kan evengoed dat er na een tijdje veel wind opsteekt. Verwacht geen dagworkshop, meestal kan er tot 10 à 11 uur worden gefotografeerd. We zijn steeds afhankelijk van de omstandigheden, dus de 3,5 uur zijn een goede richtlijn.
Ongunstige omstandigheden: als ik vind dat de weersomstandigheden onvoldoende gunstig zijn, dat ik bij mijn voorbereiding te weinig juffers en libellen vind, dan wordt de workshop geannulleerd en automatisch voor 100% aan je terugbetaald. Ik wil je kwaliteit bieden, en hiervoor leg ik de lat hoog.
Locatie: in de eerste plaats wordt voor de vermelde locatie gekozen, toch onderzoek ik vooraf wat de beste plekken zijn. De locatie kan je dus zien als ‘regio’, er wordt doorgaans niet verder afgeweken dan 10km van de opgegeven plek. Ik leid je dus niet onverwacht naar het andere eind van het land.
De workshop ‘beekjuffers en beekrombout’ is specifiek op deze soorten gericht. Hij vindt plaats in de regio Neerpelt, afhankelijk van het verschijnen van deze soorten. Je leert er hoe je deze soorten vindt en prachtig in beeld brengt, met extra nadruk op de technische mogelijkheden en creativiteit. Uiteraard gaan we aan andere leuke soorten niet voorbij, zoals de vele haften die je hier vaak aantreft en erg veel weg hebben van juffers. 100% garantie is er niet om zowel bosbeekjuffer, weidebeekjuffer en beekrombout te vinden, toch is de kans erg groot omdat ik de gebieden heel goed ken.
De workshop ‘soorten van De Kempen’ gaat door in Beerse. We richten ons hier niet specifiek op slechts enkele soorten juffers en libellen, hoewel je hier misschien wel een soort ontmoet die erg typisch is aan deze streek. Rondom de typisch Kempische vennen gaan we libellen fotograferen. In eerdere workshops hadden we vaak het geluk enkele uitsluipende libellen te vinden, of bijzondere soorten zoals de venwitsnuitlibel. Fotografen die reeds aan deze workshop deelnamen, weten dat het geluk toen aan hun zijde stond. Laten we ervan uitgaan dat dit in het libellenseizoen 2022 terug zo is.
Je volgt deze workshop niet bij de eerste de beste libellenfotograaf… Ik volgde een pedagogische opleiding met tal van specialisaties. Leren is al 15 jaar mijn job, fotografie mijn passie. Dat laatste kunnen er veel. Iets duidelijk, gestructureerd en op maat van elke fotograaf uitleggen, dat is mijn specialiteit en dat maakt het onderscheid met een workshop die je ergens anders zou volgen.
Daarnaast heb ik al 10 jaar ervaring in het geven van workshops, specifiek over libellenfotografie. Ik schreef ook mee aan de minigids vlinders en libellen van Pixfactory die in de zomer van 2021 is verschenen.
Ik wil je vooral duidelijk maken: ik wil dat je deze workshop bij mij volgt, ik wil dat je veel bijleert, ik wil dat je tijdens de workshop en altijd daarna prachtige libellenfoto’s maakt. Daarom hou ik het aantal deelnemers beperkt tot 4. Dat is mijn visie in 2022 op het geven van workshops, en ook mijn visie op het bieden van optimale leerkansen én kwaliteit.
Neem deel, merk het verschil, verbeter je kunnen!
Al jarenlang wil ik met mijn workshops het verschil maken. Vroeger organiseerde ik ze in groepen van ongeveer 8 deelnemers. Hoewel iedereen erg tevreden was, vond ik zelf dat sommige deelnemers nog optimale leerkansen hadden gemist.
Daarom zijn er nu slechts 4 deelnemers per workshop. Dat is een enorm verschil: dubbel zoveel uitleg, meer fotografiekansen, betere foto’s. Ook de manier waarop de workshop is georganiseerd en hoe de uitleg wordt gegeven, maakt het verschil.
In de zomer van 2021 verscheen de Fotografiegids Vlinders en Libellen. Samen met 12 fotografen behandelen we 67 soorten in dit boek. Het boek scoort heel goede reviews, en van mijn hand staan er 15 soorten in. Geen zin om een workshop te volgen? Dan is dit boek in combinatie met mijn webinar ideaal om enorm veel bij te leren!