Workshop libellen en waterjuffers: next level!

Vuurlibel, Crocothemis erythraea, mannetje. Deze libel valt direct op door de felrode kleur.

Libellen en waterjuffers

Duik mee in de wondere wereld van libellen & waterjuffers. Fotografeer ze op het mooiste moment van de dag.

Koop je ticket in de webshop

Workshop kort samengevat: kleine groep, max. 4 deelnemers = optimale leerkansen en fotografiemogelijkheden met veel persoonlijke uitleg aan elke deelnemer. Techniek en creativiteit staan centraal. Na veel succesvolle edities verdient deze workshop nu zeker de titel ‘next level’: nog meer, nog beter!


Last minute workshops: omdat het perfect mag zijn!

Geef je email door en ontvang een melding

De workshops libellen en waterjuffers worden last minute georganiseerd. Enkel dit geeft de garantie dat alles perfect zal zijn: dat is het doel van workshops van dannylaps.be!

Door een workshop heel kort vooraf aan te kondigen neem ik als organisator een groot risico: zijn er nog deelnemers te vinden? Rond die deelnemers, jou dus, draait alles: een fantastische workshop aanbieden in de perfecte omstandigheden. Er moeten libellen en juffers zijn, het weer moet meezitten, en de locatie moet voldoende te bieden hebben.

Ik organiseer geen massa workshops, precies omdat ik wil staan voor de beste kwaliteit. Daarom is het aanbod zo beperkt en moet je er snel bij zijn.

De natuur is afhankelijk van veel factoren, dat de garantie voor een geweldige workshop pas kort vooraf verzekerd kan worden. Ondanks dat je niets kunt voorspellen, durf ik toch te garanderen dat je veel libellen en juffers zult vinden, fotograferen, en de omstandigheden hiervoor ideaal zijn.

Deze workshop nu boeken

Ticket kopen

Beschrijving workshop

Libellen zijn altijd al mijn favoriet onderwerp geweest om te fotograferen met de macrolens. Ik deel graag mijn passie en kennis met jou over hoe je ze best fotografeert.

De moeilijkheid zit hem erin de vleugels, het achterlijf en de ogen samen scherp te krijgen. Je leert manieren waarmee je de beste scherptediepte bereikt. Het creatieve gaan we ook niet uit de weg: spelen met scherpte en onscherpte, licht, compositie, …

Dan moet je nog het oog hebben om libellen, waterjuffers of andere insecten te vinden. Ik zoek ze mee voor jou. Dit doen we ’s ochtends vroeg wanneer de insecten nog slapen, en zijn bedekt met een mooi laagje dauw. Bovendien het beste moment om ze te fotograferen!

Als we heel veel geluk hebben, kunnen we misschien zelfs een metamorfose van een libel fotograferen. Het proces van het uitsluipen duurt een tweetal uur, en is prachtig om zien en een droom om te fotograferen. Natuurlijk kan ik je niet garanderen dat we dit natuurverschijnsel aantreffen. Ik kan je wel verklappen dat ik er de juiste plekjes voor ken, dus je kansen verhogen exponentieel!

Neem deel aan deze workshop. Ik deel mijn passie met jou, en je gaat naar huis met een rugzak aan tips over macrofotografie.

DOELGROEP

Vroeg opstaan is (die ene keer) geen probleem voor jou. Je bent gemotiveerd om je vaardigheden van macrofotografie te verbeteren, door te oefenen op voornamelijk libellen en waterjuffers.

Het is een vereiste om te beschikken over een camera met macrolens en statief.

Ook fotografen met compactcamera’s kunnen heel wat bijleren tijdens deze workshop. Zo goed als elke compactcamera beschikt over een macrofunctie. Zelfs wanneer je met een reflex/systeemcamera fotografeert en een compactcamera hebt, is het interessant hem mee te brengen. Ik toon je wat je er allemaal mee kunt!

Nadat je deze workshop hebt gevolgd, heb je algemene richtlijnen en tips voor macrofotografie. Je zult deze ook kunnen toepassen op andere insecten zoals vlinders, kevers, bijen en wespen, …

Maximum aantal deelnemers: 4

Het aantal deelnemers wordt bewust beperkt gehouden, omdat ik er niet in geloof dat je voldoende aandacht en leerkansen krijgt in een grote groep. Ik wil jou kennen als mens én als fotograaf, waarbij ik aan elke deelnemer individueel veel aandacht wil besteden!

BENODIGDHEDEN

Camera: Type camera geschikt voor deze workshop:
Systeemcamera of spiegelreflex is aangewezen. Compactcamera is geschikt maar vraagt een andere benadering.

Objectieven / lenzen: Volgende objectieven zijn aanbevolen voor deze workshop: macrolens / standaardlens / telelens.

Hulpmiddelen: Statief (nodig voor macrofotografie). Hulpmiddelen die niet noodzakelijk zijn maar wel bruikbaar: Reflectiescherm of rijstzak.

KledijZorg voor buitenkledij, aangepast aan de weersomstandigheden. De wandelafstanden zijn heel beperkt. Je moet laag bij de grond werken, dus je kledij mag vuil worden. Of voorzie iets om op te liggen / zitten. Je kledij kan nat worden afhankelijk van de ondergrond. Bij veel dauw ben je helemaal nat zoals je uit een regenbui zou komen, en dan kan reservekledij van pas komen.

Materiaal lenenheb je geen reflectiescherm of statief Vraag het me vooraf en je kan materiaal lenen.

PRAKTISCH

Workshop boeken: inschrijven op deze workshop doe je direct via de website. Je kan hier op allerlei manieren betalen zoals met de Bancontact app, Visa, Mastercard, Paypal, … Na je betaling heb je direct toegang tot alle info die je als deelnemer van de workshop nodig hebt.

Aanwezigheid van libellen en juffers: ik garandeer je dat er zowel waterjuffers én libellen te vinden zijn, en dat elke deelnemer alle kansen krijgt om verschillende soorten te fotograferen. Daarom wordt de workshop slechts zo kort vooraf aangekondigd. Alles is voor jou tot in het detail voorbereid!

Ongunstige omstandigheden: als ik vind dat de weersomstandigheden onvoldoende gunstig zijn, dat ik bij mijn voorbereiding te weinig juffers en libellen vind, dan wordt de workshop geannulleerd en automatisch voor 100% aan je terugbetaald. Ik wil je kwaliteit bieden, en hiervoor leg ik de lat hoog.

Locatie: Baarle-Nassau, aan de Nederlands-Belgische grens. Ik onderzoek vooraf wat de beste plekken zijn: de locatie kun je zien als ‘regio’ zonder dat daar ver van wordt afgeweken. De exacte locatie ontvang je direct na het boeken van je ticket.

Een locatie om ‘u’, ‘o’ ‘waaw’, ‘fantastisch’ tegen te zeggen, of word gewoon sprakeloos!

Zaterdag 26 augustus 2023: Locatie te bepalen

Ticket kopen: 26-08-2023 (nog niet beschikbaar)
 

Je volgt deze workshop niet bij de eerste de beste libellenfotograaf… Ik volgde een pedagogische opleiding met tal van specialisaties. Leren is al 15 jaar mijn job, fotografie mijn passie. Dat laatste kunnen er veel. Iets duidelijk, gestructureerd en op maat van elke fotograaf uitleggen, dat is mijn specialiteit en dat maakt het onderscheid met een workshop die je ergens anders zou volgen. Daarnaast heb ik ruim 10 jaar ervaring in het geven van workshops, specifiek over libellenfotografie. Ik schreef ook mee aan de fotografiegids vlinders en libellen van Pixfactory die in de zomer van 2021 is verschenen. Ik wil je vooral duidelijk maken: ik wil dat je deze workshop bij mij volgt, ik wil dat je veel bijleert, ik wil dat je tijdens de workshop en altijd daarna prachtige libellenfoto’s maakt. Daarom hou ik het aantal deelnemers beperkt tot 4. Ook het aantal workshops dat ik organiseer is erg beperkt in aantal: ik plan ze enkel op het ideale moment. Dat is mijn visie in 2023 op het geven van workshops, en ook mijn visie op het bieden van optimale leerkansen én kwaliteit.

Neem deel, merk het verschil, verbeter je kunnen!

Impressie van de workshop
foto’s van 23, 25 en 30 juni 2023

Deze foto’s geven je een indruk hoe het nú is, en wat je bij de workshop kunt verwachten.

Soorten die in grote hoeveelheden aanwezig zijn: heidelibellen, vuurlibellen, pantserjuffers, waterjuffers, beekjuffers. Het uitsluipen van de heidelibellen is typsich voor begin juli.
Meestal zijn de omstandigheden zo mooi dat er bij de start nog even tijd is om het mooie landschap te fotograferen. Met wat geluk springt er nog een ree weg in de mist. Ook vlinders, spinnen, sprinkhanen en andere insecten zijn talrijk aanwezig en fotografeerbaar.

dannylaps.be = workshops met hoog leerrendement!

Al jarenlang wil ik met mijn workshops het verschil maken. Vroeger organiseerde ik ze in groepen van ongeveer 8 deelnemers. Hoewel iedereen erg tevreden was, vond ik zelf dat sommige deelnemers nog optimale leerkansen hadden gemist. Soms had ik het gevoel dat het meer een geleide wandeling was of fotograferen in gezelschap, omdat ik meer tijd voor elke deelnemer wou. Die is er nu!

Daarom zijn er nu slechts 4 deelnemers per workshop. Dat is een enorm verschil: dubbel zoveel uitleg, meer fotografiekansen, betere foto’s. Ook de manier waarop de workshop is georganiseerd en hoe de uitleg wordt gegeven, maakt het verschil.

Fotografiegids vlinders en libellen

In de zomer van 2021 verscheen de fotografiegids vlinders en libellen. Met een tiental auteurs beschreven we 67 soorten, en hoe je deze met een enorme variatie kunt fotograferen. Er zijn 15 hoofdstukken van mijn hand. We zijn intussen twee jaar verder, de fotografie is weeral geëvolueerd, en ik zou zeker nog wat hoofdstukken kunnen bijschrijven. Omdat er nog geen nieuwe editie op komst is, kan ik het je dus alleen maar in een workshop vertellen.


Pocketgids ICM, Intentional Camera Movement, door Danny Laps en uitgegeven door Natuurfotografie en Pixfactory

Pocketgids ICM

Vers van de pers, in juni 2023 is de pocketgids ICM verschenen waarvan ik de auteur ben. Ik mag dus zeker en vast het begrip creativiteit aan mijn fotografie koppelen. Hoewel je ICM kunt toepassen op libellen, wordt het toch maar weinig gedaan. Het is vooral van toepassing bij landschappen of onderwerpen zoals vogels. Dat ik auteur van dit boek ben, getuigt wel van mijn creatief denken en de ideeën die ik je kan bijbrengen.


Handboek landschapsfotografie

Het handboek landschapsfotografie is hét referentiewerk voor deze fotografische discipline, verschenen tijdens het najaar van 2022. Net zoals bij landschapsfotografie is techniek enorm belangrijk voor macrofotografen, wat ik je dus ook haarfijn kan uitleggen.


Smaragdlibel, Cordulia aenea

En het is nog niet gedaan!

En nu wordt er volop gewerkt aan een volgend boek, wat in het najaar van 2023 verschijnt. Het schrijfwerk zit erop en nu is het allemaal aan de redactie, tekstcontrole en vormgever. Ik schreef 40 hoofdstukken voor dit boek waarvan één luidt: hoe fotografeer je libellen? Maar verder is het nog allemaal geheim 🙂