In het heel interessante webinar over macrofotografie van libellen, ging ik verder in op de metamorfose van de libel. Daarbij kan je nu ook een film(pje) van 20 minuten bekijken over het zoeken en vinden van de beekrombout, wat je nu moet doen of het is te laat! Gebruikers van de online cursus vinden er ook de locatie terug waarop ik deze fotografeerde. Snel inloggen dus, en op pad!
Wie wat minder ervaring heeft in het zoeken van libellen, en nu voornamelijk de larven, kan wel eens gek worden van deze zoektocht. Er kunnen immers heel veel lege larvenhuidjes hangen, waarbij de libel er al lang uit is. Aan de larvenhuidjes zie je meestal een opening op het borststuk, met daaruit wat witte draadjes. Uiteraard bewegen deze niet, maar een libellenlarve die net uit het water is gekropen kan ook helemaal in rust hangen.
Een eenvoudig verschil is de kleur, maar daar heb je wat ervaring voor nodig. De kleur van de larve is wat donkerder, het larvenhuidje is lichter. Je ziet op de foto’s hier wel duidelijk het verschil. Een larve die net uit het water is gekropen zal ook wat meer licht reflecteren, doordat deze nog nat is.




In de video hieronder kan je zien hoe ‘levendig’ een larve erbij hangt die net uit het water is gekropen:
Uit de film van 20 minuten die in de online cursus terug te vinden is, hier een fragment over een beekrombout die uit zijn larvenhuidje is gekropen:
Leave a reply