Met peuter Jits op stap in het Peerdsbos betekent een traag tempo, waarbij ik wel veel meer zie dan op mijn eigen tempo. Zo kwam ik het eikelbekertje tegen. Op een omgevallen boomstam er vlakbij, groeide de fraaisteelmycena. Toen ik gedaan had, en het donker werd, stuitte ik aan de overkant van de dreef op een andere boomstronk, met fraaisteelmycena’s die nog beter stonden om te fotograferen. De volgende dag terug!
Ik snap het niet goed. Al die foto’s van paddenstoelen met een zaklamp erop of plantenspuit. Leuk, voor mij gaat het echter te ver. Creatief wordt het wel genoemd.
Met mijn Nikon Z6 ben ik me wat verder aan het richten op focus stacking. Voor mij is dat nog vrij puur natuurfotografie: ik wil de realiteit kunnen weergeven zoals ze is. Focus stacking is een techniek die een technisch probleem compenseert. Alle scherpe delen worden met mekaar vermengd, en smelten samen tot één scherpe foto.
Net zoals cake bakken: eieren, boter, bloem en suiker worden samengevoegd tot cake. Het blijft een cake, en niks anders. Nu bedenk ik met net: als ik met een plantenspuit boven de cake sproei en er met een pillamp op schijn, ja… dan wordt het ook nog een cake.
Besluit: iedereen moet maar doen wat hij graag doet en vooral wat hij mooi vindt in fotografie.
De fraaisteelmycena vind ik mooi. Zijn naam is hem niet gestolen. Net zoals de prachtmycena. Die vond ik in 2008 al prachtig! Mycena’s hebben mijn voorkeur. Mooie klokvormige hoeden, prachtige kleuren en een erg mooie tinten op de steel.
Onderstaande reeks is het resultaat van twee dagen fotograferen. Sommige foto’s bestaan uit één beeld, andere zijn samengesteld door focus stacking. Net zoals de plantenspuit, was ik vroeger tegen focus stacking. Ik vond het maar niks, veel werk, en het lukte nooit goed. Mijn camera heeft een ingebouwde functie die automatisch focustrapjes neemt, en dat werkt geweldig. Ook de nabewerking valt goed mee. In mijn vorige tutorial had ik misschien nog niet vermeld dat ik het zo doe:
- In Lightroom ontwikkel ik één foto uit de reeks.
- Ik synchroniseer deze met alle andere foto’s uit de reeks.
- Vervolgens open ik de foto’s als lagen in Photoshop.
- Daarna gaat de foto terug naar Lightroom.
- Tenslotte snij ik hem daar uit, omdat er een deel van de randen wegvalt.
- Einde.
Ah ja, dan nog iets waarvan ik het toch wat op mijn zenuwen krijg: padden en kikkers op paddenstoelen. Ik kom mijn hele leven al in de natuur. Nog nooit zag ik een pad of kikker spontaan op een paddenstoel zitten. Waarom zouden ze dat doen??? Maar ik zag ook nog geen lynx in België. Misschien ligt het aan mij.
Met andere woorden: doe eens gewoon en wees eerlijk in wat je doet. Zie verder onder de galerij.















Dat blaadje, lag dat er zo? Natuurlijk niet!! Het lag vlak naast de boomstronk en ik vond het zo mooi dat ik het naast de paddenstoelen plaatste. Aan paddenstoelen zelf zal ik niet ‘foefelen’. Met dat blaadje ernaast leggen doe ik niks mis. Daarnaast kan het geen kwaad om daar eerlijk over te zijn: een blaadje komt daar nooit toevallig zo te liggen. En de pad of kikker, dacht er het zijne van!

Hier enkele ‘making of’ foto’s, die de situatie wat verduidelijken. Op dag één (niet volgens het scheppingsverhaal, het was gewoon een zaterdag) fotografeerde ik de mycena’s op de boomstronk over de gracht. Op dag twee kwamen de mycena’s op de afgezaagde boomstronk langs de dreef aan bod. Deze stonden nog mooier, en los van de achtergrond. Hoewel die op de boomstam ook wel heel leuk waren: sommigen probeerden uit de spleten te geraken maar dat lukte ze niet. Ze groeiden dan maar in de boom.



Het ultieme geheim om succesvol paddenstoelen te fotograferen? Dat onthul ik hieronder: drink een Almdudler en zegen de paddenstoelen ermee!* (zie onder de foto voor het sterretje)

*Sommigen denken dat ik alleen maar Trappist drink. Hier wordt het tegendeel bewezen.
Leave a reply
waauw, dat zijn stuk voor stuk prachtige foto’s van paddenstoelen!