Onlangs verscheen de pocketgids ICM, en een artikel in Natuurfotografie Magazine. Een van de foto’s die in het magazine staat is deze. Het is eigenlijk een foto waarvan de making of heel eenvoudig valt uit te leggen. En het is absoluut geen dubbele belichting.
De foto is om half elf ‘s avonds aan zee gemaakt. De zon was toen al onder (het was mei), en de lucht kleurde mooi. Je ziet boven de horizon nog het laatste licht dat de zon eronder nog uitstraalt. Rechts onderaan zie je dat element terugkomen in de zee. Je zou dus kunnen denken dat het twee foto’s zijn die over elkaar werden gelegd, dat het zo werd nabewerkt, of zelfs met AI werd gedaan. Maar dat zou helemaal niks voor mij zijn.

Ik maakte met de camera een kantelende beweging. Hierdoor is het licht van de zon als het ware in de zee terecht gekomen. Zo eenvoudig is het; ik hoef er geen honderden foto’s van te maken om dit resultaat te bereiken. Ik ben evenmin een supertalent dat van de eerste keer direct prijs heeft. Een van de geheimen van succesvolle ICM-fotografie is dat je de bewegingen goed beheerst. Dan heb je veel sneller succes. In de pocketgids staan de bewegingen allemaal omschreven, met symbolen erbij zoals het deze.
Je kunt hier een pagina uit het ICM-boekje lezen waar ik deze beweging omschrijf. En TIJDELIJK kun je het artikel uit Natuurfotografie Magazine ook lezen (niet meer beschikbaar). Veel plezier, en creativiteit om er zelf mee aan de slag te gaan!



Leave a reply