Deze prachtige nachtvlinder (simpelweg mot) fotografeerde ik met focus stacking. Hierbij neem ik een reeks foto’s, dat kunnen er 5 of ook wel 20 zijn, met een verschillend scherpstelpunt. Door al deze foto’s op mekaar te stapelen (stacking) en bijeen te voegen, is het resultaat één foto die de scherpte van al die foto’s samen bundelt.
Is het fotochinees voor je? De linkse foto is één originele foto, de rechtse foto is het resultaat van tien scherpstelpunten samen te voegen. Bekijk de vergelijkende afbeelding:


Op bovenstaande foto zie je superduidelijk het verschil: op de losse foto is de antenne heel vaag, op de samengevoegde is elk detail van de antenne scherp. Zo zie je ook wat een geweldige zintuigen die motten wel hebben!


Tutorial: Focus stacking met Lightroom en Photoshop
Adobe Lightroom gebruik ik om mijn foto’s te ontwikkelen. Af en toe maak ik eens een zijsprongetje naar Photoshop. Wat Lightroom niet kan, is met lagen werken. Dat is hetgeen je precies nodig hebt voor focus stacking: alle foto’s uit de reeks moet je op mekaar leggen om te laten versmelten tot één foto.
Welke stappen je hiervoor moet volgen, welke taken voor Lightroom zijn en wat je precies in Photoshop doet, lees je in de tutorial hieronder.
Uitsluitend voor fans van het eerste kwartier! Als je mijn Facebookpagina leuk vindt, dan kan je de inhoud zien. Zoniet, is deze inhoud zolang geblokkeerd tot je ze leuk vindt. En terecht!
Stap 1: maak je foto’s!
Oké, dit is erg vanzelfsprekend, maar toch… je moet eerst een reeks foto’s maken om over te gaan tot focus stacking. Sommige camera’s hebben hiervoor een ingebouwde functie. Fantastisch nieuws: in een van mijn volgende blogs gaat verschijnen hoe je dit met Nikon Z camera’s doet. Met testen tot op de millimeter nauwkeurig.
Helemaal het noorden kwijt, en fotografeer je dus met Canon of een ander merk? Lees je handleiding over de mogelijkheden qua focus stacking.
Geen ingebouwde functie voor focus stacking? Of geen idee hoe je dat met je camera doet? Je kan ook in heel kleine stapjes met je lens scherpstellen. Meestal is dit bij macrofotografie. Dit handmatig doen is moeilijker, want de stappen hebben dan niet exact dezelfde grootte. Voor de software is dit geen probleem, zolang alle scherpe delen mekaar maar overlappen. Als je een stukje overslaat, dan blijft er soms ook een onscherp stuk tussen de scherpte over. Dat is het laatste wat je wenst!
Stap 2: selecteer alle foto’s voor deze stapel.
In Lightroom selecteer ik in de bibliotheek alle foto’s van deze stapel. Ik geef je nog een handige tip mee: voor en na elke reeks hou ik mijn hand voor de lens. Die foto trekt uiteraard op niks, maar zo weet ik dat het om een reeks gaat. Daar heb ik ook nog een andere manier voor, die je terugvindt in de online cursus Panorama & HDR pro.

Stap 3: open als lagen in Photoshop
Geef een rechtermuisklik op een van de foto’s. Kies:
Bewerken in > Openen als lagen in Photoshop…

Stap 4: de lagen worden samengesteld
In het deelvenster lagen rechtsonder, zie je dat Photoshop alle foto’s vanuit Lightroom binnenhaalt en deze als een laag opent en op mekaar legt. Afhankelijk van je computer, gaat dit al dan niet vlot vooruit.

Stap 5: alle lagen staan klaar
Eens alle lagen klaar zijn, zal je computer stoppen met zuchten en zie je ze allemaal op een rijtje staan. Vanaf de volgende stap ga je aan de slag om foto’s te stapelen.

Stap 6: lagen uitlijnen
Als je alle foto’s individueel bekijkt, merk je op dat ze mekaar niet perfect overlappen. Daarom moet je ze uitlijnen. Kies:
Bewerken > lagen automatisch uitlijnen

Stap 7: zet het uitlijnen in gang
Kies: projectie automatisch.
Van de andere opties blijf ik af. Daarvoor schakel ik liever Lightroom in.
Na het uitlijnen ga je een verschil zien in je foto. Het onderwerp is meestal net iets kleiner in kader.

Stap 8: mix de lagen
Je gaat de lagen mixen, waarmee je alle scherpe delen met mekaar gaat combineren tot een zo scherp mogelijke foto. Hoewel, jij moet er niks voor doen, Photoshop doet dit voor jou. Wat een feest!
Kies:
Bewerken > Lagen automatisch overvloeien…

In het dialoogvenster kies je voor: afbeeldingen stapelen.
De optie vullen met behoud van inhoud bij transparante gebieden kies ik liever niet. Door de lagen op mekaar te leggen, kan er langs de randen lege ruimte ontstaan. Photoshop gaat deze dan digitaal opvullen. Het resultaat is niet altijd even wenselijk.
Vandaar een gouden tip: neem je focus stacking foto’s iets ruimer. De randen die wegvallen snij ik er nadien af. Dat is het tegengestelde dan ze op te vullen. Afsnijden is een natuurlijke manier van bewerken, het opvullen een heel onnatuurlijke manier. Afsnijden is 100% succes gegarandeerd (als je foto ruim genoeg is), vullen met behoud van inhoud mislukt vaak (niet het gewenste resultaat)

Stap 9: hocus pocus
Je ziet nu alle lagen. Het miniatuurtje voor de laagtitel laat zien welk deel als scherp wordt gezien door Photoshop. Het zwarte deel wordt niet gebruikt, het witte deel vindt Photoshop scherp. En zo zal het ook zijn!

Stap 10: schijfruimte besparen
In Lightroom bewaar ik alle originele RAWs. Misschien omdat ik van de ouwe stempel ben. Want dat heeft zelfs niet veel zin. In Photoshop alle lagen bewaren, zou nog eens veel opslagruimte vragen. Daarom voeg ik alle lagen samen tot één laag.

Stap 11: opkuisen maar!
Afhankelijk van je type foto, moet je nog wat opkuisen. Meestal gaat het over stofjes of kleine details. Je kan de laag eventueel een naam geven. Hiervoor dubbelklik je op de laag achtergrond en geef je de laag een naam Ik koos hier voor de originele naam laag 0.



Stap 12: afsluiten en bewaren
Sluit je foto af. Dat kan gewoon door de foto te sluiten in Photoshop, en kies voor bewaren. Lightroom zal hem dan binnenhalen. Handig om de foto’s in een stapel te bewaren!
Samengevat vond je hier dus terug, hoe je van een beperkte scherptediepte naar veel meer scherptediepte gaat. Toch mag het ook gewoon, zoals het detail van deze vleugel. Als je een beetje technisch kan fotograferen, dan weet je hoe je zo’n vlak zo scherp mogelijk krijgt. Bovendien legt dit een – figuurlijke – focus op het beeld. Jij weet direct waarnaar ik wil dat je kijkt in deze foto. Zonder al dat bewerken!

Leave a reply
[…] Focus stacking met Lightroom en Photoshop: alles scherp! Post Views: 1 […]